Kastamonu'nun komşu illerinden biri olan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde doğa yürüyüşüne çıkan bir vatandaş, Düzce köyü yakınlarında ender rastlanan bir yılan türüyle karşılaştı. Cep telefonu kamerasıyla kaydedilen görüntüler, yapılan incelemeler sonucu burunlu engerek (Vipera ammodytes) türüne ait olduğu belirlendi.
Burunlu Engerek Doğal Ortamında Görüntülendi
Safranbolu’da yürüyüş yapan vatandaş, Düzce köyü civarında gezinirken karşılaştığı yılanı hemen cep telefonuyla görüntüledi. Kayıt altına alınan yılanın, yapılan analizlerde burunlu engerek olduğu tespit edildi.
Zehirli ve Nadir Bir Tür: Burunlu Engerek
Burunlu engereklerin, bodur bitkilerle kaplı kuru ve taşlık alanlarda yaşam sürdüğü, hareketlerinin yavaş olduğu ve zehirli bir tür olduğu belirtildi. Türkiye'nin kuzey bölgelerinde yayılım gösteren burunlu engerek, Avrupa’da da en fazla zehirlenme vakasına neden olan yılan türleri arasında yer alıyor.
Tehlikeli Ancak Genelde Saldırgan Değil
Uzmanlar, burunlu engereğin zehrinin insanlar için ciddi tehlike oluşturabileceğini, ancak yılanın genellikle insanlardan kaçtığını ve tehdit altında hissetmediği sürece saldırgan davranışlar sergilemediğini ifade etti.