Kurtuluş Savaşı döneminde Kastamonu’nun kadın kahramanları arasında adını altın harflerle yazdıran ve erkek kılığına girme cesareti göstererek milis güçlerle birlikte düşmana karşı savaşan Halime Çavuş’un hayatı ve cesaret dolu hikayesi sizlerle… Halime Çavuş kimdir? Halime Çavuş nereli? Halime Çavuş kaç yaşında vefat etti? Halime Çavuş’un gerçek adı ne?

Kastamonu kadınının Milli Mücadele döneminde verdiği cesaret dolu mücadelenin en önemli isimlerinden biri olarak tarihe adını altın harflerle yazdıran Halime Çavuş, erkek kılığına girerek milis güçlerle birlikte düşmana karşı cesaretle savaşan bir kahramandır.

Halime Çavuş kimdir?

Halime Çavuş,1898 yılında Kastamonu’nun Duruçay köyünde dünyaya geldi. Babası ve annesinin tüm karşı çıkmalarına karşı Kurtuluş Savaşı’na katılmaya karar verdi. Saçlarını kazıtan, sakal tıraşı olan ve erkek kılığına giren Halime Çavuş milis güçler arasına katıldı ve uzun süre Halim adıyla ordunun lojistik görevini yürüttü.

İnebolu Limanı’ndan Ankara ve Sakarya’ya öküz arabalarıyla silah ve mühimmat taşıdı.

Kastamonu’nun Kadın Kahramanı Halime Çavuş’un Cesaret Dolu Hikayesi (3)

Halime Çavuş ve Mustafa Kemal Paşa

Halime Çavuş İnebolu Limanı’ndan kar yağışlı bir havada cephane taşırken montunu cephanenin üzerine örttü. Mustafa Kemal Paşa ve beraberindeki heyet ile karşılaşan fakat onları tanımayan Halime Çavuş’un kendi hayatını hiçe sayarak cephaneyi önemsediğini gördüklerinde derinden etkilendiler. Durumu gören Mustafa Kemal Paşa, “Neden üzerindeki montu mermilerin üstüne örttün, üşümüyor musun? diye sordu ve Halime Çavuş da “Benim üşümem hiç önemli değil. Bu cephane yüzlerce belki de binlerce askerimizi koruyacak.” dediği ve bazı kaynaklara göre de “Bey, yüz bin kişi kurtulacak. Ben öleceğim ne olacak?” diyerek yanıt verdiği bilinmekte. Mustafa Kemal Paşa’nın kimliğini istemesi ile Halime Çavuş’un kadın olduğu öğrenilir. Mustafa Kemal Paşa, yaverine Halime Çavuş’un tüm bilgilerini not ettirdikten sonra Ankara’ya döner.

Kastamonu’nun Kadın Kahramanı Halime Çavuş’un Cesaret Dolu Hikayesi (1)

Yunan Savaş gemileri Georgios Averof ve Kilkis tarafından 9 Haziran 1921 tarihinde İnebolu’yu bombaladığı sırada ağayına gelen şarapnel parçası nedeniyle ağır yaralanan Kastamonulu Halime Çavuş ordudan ayrılmak zorunda kalır.

Halime Çavuş, savaşın ardından Mustafa Kemal Paşa ve Latife Hanım ile görüşmesi için Ankara’ya davet edilerek 15 gün boyunca Çankaya Köşkü’nde misafir edildi. Burada düzenlenen tören ile Çavuş rütbesine yükseltilerek İstiklal Madalyası ile ödüllendirilirken aynı zamanda Gazi unvanı da aldı. Mustafa Kemal Paşa, “Seni yollamıyorum, bizim kızımız ol” sözlerine  “Annem ve babam beni bekler” demesinin üzerine Mustafa Kemal Paşa, “Ben anaya babaya itaatli evlada saygı duyarım aferin sana” dedi. Halime Çavuş çeşitli hediyeler ile Kastamonu’ya gönderilir ve kendisine maaş bağlanır.

Kastamonu'da Dünya Şampiyonası'na hazırlanıyor! Kastamonu'da Dünya Şampiyonası'na hazırlanıyor!

Halime Çavuş’un gerçek adı ne?

Halime Çavuş, 1934 tarihinde çıkan Soyadı Kanunu’nun ardından “Kocabıyık” soyadını aldı. Gerçek adı Halime Kocabıyık’tır.

Kastamonu’nun Kadın Kahramanı Halime Çavuş’un Cesaret Dolu Hikayesi (2)

Halime Çavuş kaç yaşında vefat etti?

Hayatını ülkenin bağımsızlığına adayan Halime Çavuş hiç evlenmedi. Kardeşi Hasan Kocabıyık’ın 13 yaşındaki oğlu Sadık’ı evlat edinerek büyüttü.

Hayatının son 6 yılını doğduğu Duruçay köyündeki evinde geçiren Halime Kocabıyık 20 Şubat 1976 tarihinde 75 yaşındayken vefat etti.

Editör: Deniz Çam