Kastamonu Üniversitesi, kentin tarihî ve kültürel hafızasını geleceğe taşımak için hayata geçirdiği Yaşayan Müze ve Şehir Arşivi’ni Yücebıyıklar Konağı’nda düzenlenen törenle açtı. Açılış törenine Kastamonu Vali Yardımcısı Aydın Ergün, üniversite yönetimi, Yücebıyıklar ailesi, kamu kurumları ve STK temsilcileri katıldı. Programda, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğrencilerinin seslendirdiği Kastamonu türküleri ve Atabeygazi Derneği'nin halk oyunları gösterisi büyük beğeni topladı.

Kastamonu’nun Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi üzerinde yer alan konakta kurulan müze ve şehir arşivi, şehrin kültürel belleğini yaşatma hedefiyle yeniden işlevlendirildi. Müzede, Kastamonu’nun sosyal, kültürel ve tarihsel geçmişine ait belgeler, objeler ve görseller bir araya getirilerek halkın erişimine sunuldu. Aynı zamanda “yaşayan müze” yaklaşımıyla düzenlenecek olan sergiler ve atölyelerle ziyaretçilerin aktif katılımı teşvik edilecek.

Kastamonu'nun Hafızası Olacak Müze Ziyaretçilerini Ağırlamaya Başladı 13

“Toplumsal Sorumluluğun Ürünü Bir Proje”

Açılışta konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, projenin önemine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:

"Kastamonu'da çok sayıda somut ve somut olmayan kültürel miras bulunuyor. Örneğin UNESCO Dünya Mirası Listesinde, Anadolu'nun orta çağ dönemi ahşap sütunlarla çatısı desteklenen camileri arasında gösterilen Mahmut Bey Camii bulunuyor. Somut olmayan kültürel miras Türkiye ulusal envanterine kayıtlı Azdavay ve Pınarbaşı kadın başlıkları, çarşaf bağı, geleneksel kızak yarışları, Evrenye bıçağı, Kastamonu pastırması, Kastamonu simidi, kına gecesi geleneği, taş baskı ile Tosya çakısı yapımcılığı gibi ögeleri bünyesinde barındırıyor. Hiç kuşkusuz bu denli zengin bir altyapıya sahip olan ilimizde kurduğumuz müze ve şehir arşivimiz de somut ve somut olmayan kültürel miras ögelerini bir arada ihtiva ediyor. Müze ve şehir arşivimiz içeriğinde bir yandan binası, kitapları, fotoğrafları, koleksiyonları, arşiv malzemeleri, mutfak eşyaları, tarım aletleri, oyuncakları ve kıyafetleri gibi unsurlarla somut kültürel miras ögelerine yer verirken, öte yandan sözlü gelenek ve anlatımlar, toplumsal uygulamalar, ritüeller ve şölenler ile el sanatları geleneği gibi uygulamalar aracılığıyla somut olmayan kültürel miras ögelerine ev sahipliği yapacak. Müze ve şehir arşivimizin ilimize gelen turistlerin, halkımızın ve öğrencilerimizin uğrak mekanları arasına girmesini hedefliyoruz. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün destekleriyle Kastamonumuzun turizm rotasında bulunan mekanlar arasında yer almasını istiyoruz."

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, şehir belleğini yaşatacak Müze ve Şehir Arşivi için halkın ve kurumların desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtti. Topal, “Müze ve şehri arşivimizin tabir yerindeyse ektiğimiz bu tohumun filizlenmesini ve meyve vermesini istiyoruz. Müze ve şehir arşivimizin kendisini güncelleyen ve yenileyen bir yapıya sahip olmasını önemsiyoruz. Koleksiyonlarımızın ve eserlerimizin Kastamonu şehir tarihini ve kültürünü daha iyi bir biçimde yansıtabilmesi için geliştirilmesi gerekiyor, bizim önceden topladığımız envanterin desteklenmesi ve daha geniş çaplı bir yapıya kavuşturulması önem arz ediyor. Bu manada koleksiyonlarımızın zenginleştirilmesi ve şehrimizin kültürel mirasını yansıtan daha fazla ögeye sahip olması amacıyla müze ve şehir arşivimize yasal mevzuat çerçevesinde olmak şartıyla arzu eden hemşehrilerimizin bağışlarını bekliyoruz” dedi.

Kastamonu'nun Hafızası Olacak Müze Ziyaretçilerini Ağırlamaya Başladı 12

Geçmişin İzleri Kastamonu'da Hayat Buluyor

Törende konuşan Kastamonu Vali Yardımcısı Aydın Ergün, Kastamonu’nun tarihsel ve kültürel değerlerine dikkat çekerek şunları söyledi: “Geçmişin izleri bu müzede sürecek”. Kastamonu Valiliği olarak üniversiteye ve yeni açılan müzeye her zaman destek verdiklerini belirten Ergün, bu desteğin devam edeceğini vurguladı.

Kastamonu'nun Hafızası Olacak Müze Ziyaretçilerini Ağırlamaya Başladı 5

Kastamonu’nun Tarihi Arşivlerle Kayıt Altına Alınıyor

Kastamonu Üniversitesi Kültür Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeki Gürel, şehrin tarihî derinliğine değinerek, “Kastamonu arşivleri olmadan tarih yazılamaz” dedi. Kastamonu’nun sadece bugünün değil, geleceğin de kültür merkezi olmaya aday olduğunu vurguladı.

Şehir Belleği Geleceğe Aktarılıyor

Tarih ve Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Rabia Aktaş ise müze, kütüphane ve arşivlerin sadece geçmişi değil; şehrin kültürel, sosyal ve sanatsal birikimlerini geleceğe taşıyan bellek merkezleri olduğunu belirterek, “Şehir belleği yeniden canlanıyor” dedi.

Kültürel Miras Gelecek Nesillere Ulaştırılıyor

Kastamonu Üniversitesi’ne konağını bağışlayan Yücebıyık Ailesi adına konuşan Namık Yücebıyık, bu anlamlı projenin bir parçası olmaktan gurur duyduklarını ve kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlamaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Türk Halk Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gülten Küçükbasmacı da Kastamonu’nun zengin kültür yapısına dikkat çekti. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Vali Yardımcısı Ünal ve Rektör Topal, davetlilerle birlikte konağı gezdi. Program, konağın önünde düzenlenen geleneksel Hıdırellez etkinlikleriyle sona erdi.

Kastamonu'nun Hafızası Olacak Müze Ziyaretçilerini Ağırlamaya Başladı 11Kastamonu'nun Hafızası Olacak Müze Ziyaretçilerini Ağırlamaya Başladı 10Kastamonu'nun Hafızası Olacak Müze Ziyaretçilerini Ağırlamaya Başladı 9Kastamonu'nun Hafızası Olacak Müze Ziyaretçilerini Ağırlamaya Başladı 8Kastamonu'nun Hafızası Olacak Müze Ziyaretçilerini Ağırlamaya Başladı 7Kastamonu'nun Hafızası Olacak Müze Ziyaretçilerini Ağırlamaya Başladı 6Kastamonu'nun Hafızası Olacak Müze Ziyaretçilerini Ağırlamaya Başladı 4Kastamonu'nun Hafızası Olacak Müze Ziyaretçilerini Ağırlamaya Başladı 3Kastamonu'nun Hafızası Olacak Müze Ziyaretçilerini Ağırlamaya Başladı 2Kastamonu'nun Hafızası Olacak Müze Ziyaretçilerini Ağırlamaya Başladı 1Kastamonu'nun Hafızası Olacak Müze Ziyaretçilerini Ağırlamaya Başladı

Kaynak: İHA