Kastamonu’nun Cumhuriyet tarihindeki önemli yerini sanat ve tasarımla yeniden gündeme taşıyan özel bir etkinlik İstanbul’da dikkat çekti. Kastamonu Kadın Derneği (KAST-KADER) tarafından Şapka ve Kıyafet İnkılabı’nın 100’üncü yılı dolayısıyla hayata geçirilen “Şapkamla Çağımı Selamlıyorum” Şapka Tasarım Yarışması’nın finalistleri, Craft İstanbul 7. Uluslararası El Sanatları ve Tasarım Fuarı kapsamında düzenlenen defilede podyuma çıktı.
Türkiye’nin ilk ve tek hemşehri kadın derneği olarak faaliyetlerini sürdüren KAST-KADER’in hazırladığı organizasyonda, yarışmanın finaline kalan 11 özgün şapka tasarımı sanat ve tasarım dünyasının beğenisine sunuldu. Cumhuriyet’in modernleşme sürecinin sembollerinden biri olan şapka, geleneksel unsurlar, kadın emeği, Kastamonu kültürü ve çağdaş tasarım anlayışıyla yeniden yorumlandı.

Finalist tasarımlar podyuma taşındı
Ünlü koreograf Asil Çağıl’ın hazırladığı defilede Melissa Aslan, Beste Tuğçe Viran, Başak Al, Hazel Asil, Yağmur Türkmenoğlu, Yaren Yalçın, Hilal Ülkü, Elif Handan Çağlar, Dicle Karahan, Ömer Aras Yılmaz ve Taha Narin gibi taçlı modeller podyuma çıktı.
Birbirinden farklı hikâyeleri temsil eden şapkaların sergilendiği defilenin finalinde modeller Türk bayraklarıyla izleyicilerin karşısına çıktı. Final bölümü salondakiler tarafından ayakta alkışlandı.

“Bu sadece bir yarışma değil”
KAST-KADER Başkanı Emine Çelik, çalışmayı yalnızca bir tasarım yarışması ya da defile olarak değerlendirmediklerini belirterek Kastamonu’nun Cumhuriyet tarihindeki yerini gelecek nesillere anlatmayı amaçladıklarını ifade etti.
Şapka İnkılabı’nın tarihsel anlamını sanat ve tasarım üzerinden yeniden görünür hale getirdiklerini kaydeden Çelik, 100’üncü yıl dolayısıyla başlayan projenin 101’inci yılda da yeni bir yarışmayla sürdürüldüğünü söyledi.
Çelik, Cumhuriyet’in kadınlara kazandırdığı hakların yalnızca hatırlanmasının değil, korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasının da önem taşıdığını vurguladı.

“Kastamonu kadınları olarak ‘Şapkamla Çağımı Selamlıyorum’ diyerek yalnızca geçmişe bakmıyor, geleceğe de güçlü bir söz söylüyoruz” diyen Çelik, şapkanın bir sembol olduğunu, esas önemli olanın ise özgür düşünen, üreten, sorgulayan, öğrenen, cesaret eden ve sorumluluk alan kadınların varlığı olduğunu dile getirdi.
Çelik, geçmişteki kadınların hikâyelerini anlatmanın yanında geleceğin kadınlarının hikâyelerini de yazmak istediklerini belirterek Cumhuriyet’in kazandırdığı hakların değerinin bilinmesi ve daha güçlü biçimde yeni nesillere ulaştırılması gerektiğinin altını çizdi.
Her tasarımın arkasında farklı bir hikâye vardı
Defilede yer alan 11 tasarım, yalnızca moda ürünü olarak değil, taşıdıkları anlam ve kültürel göndermelerle de öne çıktı.
“Asil Kan ve Ay Yıldız” isimli çalışma Cumhuriyet’in kuruluş süreci ile Şapka İnkılabı’nı tasarıma taşırken, “Cumhuriyet Yıldızı” kadın emeği ve dayanışmayı merkezine aldı.
“Dalında Devrim” adlı tasarımda Kastamonu’nun doğal değerleri tel kırma sanatıyla buluştu. “Hitit Güneşi” ise kentin geleneksel taş baskı kültürünü modern bir tasarım diliyle yorumladı.
Milli Mücadele’nin simge isimlerinden Şerife Bacı’nın hikâyesinden esinlenen “Elif”, Anadolu kadınının fedakârlığını ve güçlü duruşunu temsil etti.
“Gelincik Ana” tasarımında Mustafa Kemal Atatürk’ün 1925 yılındaki Kastamonu ziyaretinde kullandığı şapkadan ve Umay Ana figüründen izler taşınırken, “KASFEM” geleneksel Kastamonu kasketini kadınların bakış açısıyla yeniden ele aldı.
Sürdürülebilir tasarım anlayışının öne çıktığı “MO DE” ile “Sarmal” çalışmalarında kenevir lifi kullanıldı. “Tarçınla Boyanmış Zaman” ise doğa, kültürel hafıza ve kadın emeğini aynı tasarımda bir araya getirdi.
“Zübeyde” isimli çalışma da Zübeyde Hanım’dan esinlenerek kadınların özgürlüğünü, düşünce gücünü ve kararlı duruşunu sembolize etti.

Kastamonu’nun Cumhuriyet tarihindeki özel yeri
Şapka İnkılabı ile Kastamonu arasındaki tarihsel bağ, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 23 Ağustos 1925 tarihinde kente gerçekleştirdiği ziyaretle şekillendi. Atatürk’ün Kastamonu ziyaretinde yaptığı konuşmalar ve verdiği mesajlar, kenti Cumhuriyet’in modernleşme sürecinin önemli duraklarından biri haline getirdi.
KAST-KADER de düzenlediği yarışmalar ve defilelerle bu tarihsel mirası yalnızca geçmişe ait bir hatıra olarak bırakmak yerine sanat, moda ve tasarımla yaşayan bir kültürel değere dönüştürmeyi hedefliyor.

101’inci yıl yarışmasına başvurular devam ediyor
KAST-KADER tarafından Şapka ve Kıyafet İnkılabı’nın 101’inci yılı kapsamında düzenlenen ikinci şapka tasarım yarışmasına başvurular da sürüyor.
Tasarımlarıyla yarışmaya katılmak isteyenler için son başvuru tarihi 15 Ekim 2026 olarak açıklandı. Cumhuriyet’in modernleşme anlayışının önemli simgelerinden biri olan şapkanın yeni ve özgün tasarımlarla yorumlanmasını amaçlayan yarışmanın 25 Kasım 2026 tarihinde sonuçlandırılması planlanıyor.

Dereceye girecek tasarımcılara 60 bin liraya kadar nakit ödülün yanı sıra çeşitli ödül ve imkânlar da sunulacak.







