Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2025-2026 eğitim öğretim yılıyla birlikte Türkiye genelindeki okullarda yeniden forma uygulamasına geçileceğini duyurdu. Serbest kıyafet uygulamasının sona ereceği bu değişiklik, öğrenci ve veliler arasında yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor.
Bakan Tekin'den Karne Günü Açıklaması
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Bahçelievler'de bulunan 15 Temmuz Şehitleri İlkokulu'nda öğrencilerin karne heyecanına ortak oldu. Karne dağıtımının ardından okul bahçesinde düzenlenen yıl sonu etkinliklerine katılan Bakan Tekin, daha sonra düzenlenen “Yıllık Değerlendirme Basın Toplantısı”nda önemli açıklamalarda bulundu.
Toplantının en dikkat çekici konusu, yıllardır tartışma konusu olan okul kıyafetleriyle ilgiliydi. Tekin, önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren serbest kıyafet uygulamasının sona ereceğini ve öğrencilerin yeniden forma giymeye başlayacağını açıkladı.
Formaya Dönüş Kararı Alındı
Bakan Tekin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“2025-2026 eğitim öğretim yılı itibarıyla okullarımızda tekrar forma uygulamasına geçiyoruz. Öğrencilerimizin birlik, beraberlik ve aidiyet duygularını güçlendirmek amacıyla bu kararı aldık. Bu süreçte öğretmenlerimiz, okul yöneticilerimiz ve okul aile birlikleriyle iş birliği içinde hareket ettik.”
Bu açıklamaya göre, forma modeli ve tasarımı her okulun kendi kararıyla belirlenecek. Okul aile birliklerinin de görüşleri doğrultusunda en uygun forma seçenekleri değerlendirilecek. Böylece her okul, kendi kimliğine uygun bir forma belirleyebilecek.
Eğitimde Disiplin ve Birlik Vurgusu
Yusuf Tekin’in açıklamaları, sadece bir kıyafet değişikliğinden ibaret değil. Bakanlık, forma uygulamasını öğrenciler arasında fırsat eşitliğini pekiştiren ve okul disiplini açısından olumlu katkılar sağlayan bir adım olarak görüyor. Ayrıca, serbest kıyafet döneminde yaşanan bazı karışıklıkların ve sosyal eşitsizlik algısının da önüne geçilmesi hedefleniyor.
Veliler ve Eğitimcilerden İlk Tepkiler
Forma uygulamasına dönüş kararı, veliler ve eğitimciler arasında çeşitli görüşlerle karşılandı. Bazı veliler, her sabah “ne giysem” sorusunun sona erecek olmasından memnuniyet duyarken, bazıları ise forma masraflarının aile bütçesi üzerindeki etkisini sorguluyor. Eğitimciler ise kararın öğrenci disiplini ve okul içi düzen açısından olumlu sonuçlar doğuracağını savunuyor.
Yeni Uygulama Ne Zaman Başlayacak?
Bakan Tekin’in açıklamalarına göre, forma uygulaması 2025-2026 eğitim öğretim yılı itibarıyla yürürlüğe girecek. Bu süreçte okullar, velileri bilgilendirerek gerekli hazırlıkları tamamlayacak. Yeni dönemde öğrenciler, belirlenen okul formalarıyla eğitimlerine devam edecek.