En meşhuru Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yetiştirilse de Türkiye'nin bir çok bölgesinde sarımsak yetiştiriciliği yapılmakta.
Bakan Yumaklı, Tunceli'de Sarımsak Dikti

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tunceli ziyareti kapsamında önemli tarım ve su ürünleri faaliyetlerini yerinde inceledi. Bakan Yumaklı, program çerçevesinde ilk olarak Pertek ilçesine bağlı Tozkoparan köyüne giderek, bölgeye özgü coğrafi işaretli Tunceli dağ sarımsağının ekimine katıldı. Tunceli Valisi ve Belediye Başkan Vekili Şefik Aygöl ile birlikte köy halkı ve heyetle sarımsak tohumlarını toprağa eken Bakan Yumaklı, bölge tarımının potansiyeline dikkat çekti.
Keban Barajı’nda su ürünleri üretimi değerlendirildi
Tozkoparan’daki etkinliğin ardından Pertek’ten botla Çemişgezek’e geçen Bakan Yumaklı, Keban Barajı’nda Mersin balığı yetiştiricilerini ziyaret etti. Burada üreticilerle bir araya gelen Yumaklı, sektördeki gelişmeleri ve üretim potansiyelini değerlendirdi. Bakan, su ürünleri üretiminin Türkiye’nin gıda arz güvenliğinde kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Bakan Yumaklı, “Türkiye son yıllarda hem iç sularda hem denizlerde su ürünleri üretiminde önemli bir büyüme sağladı. Son 23 yılda yaklaşık 1 milyon ton üretim gerçekleştirildi. Yetiştiricilikte Avrupa’da 2’nci, dünyada ise 17’nci sıradayız. İç sularda yetiştirilen Türk Somonu gibi ürünler, işlenerek dünya pazarına sunuluyor ve büyük başarı sağlanıyor. 2024 yılı sonunda 2 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştık ve potansiyelimiz çok daha büyük” ifadelerini kullandı.
Yerel üretimin desteklenmesi hedefleniyor
Bakan Yumaklı, her bir su ürününün ve tarım ürününün ayrı ayrı değerlendirilerek geliştirilmesinin önemine işaret ederek, bölgesel üretimin hem iç pazara hem de ihracata katkısının artırılacağını belirtti. Bu kapsamda Tunceli’de yürütülen dağ sarımsağı ekimi ve Mersin balığı yetiştiriciliği, yerel ekonomiye değer katan örnek çalışmalar olarak öne çıkıyor.

Tunceli temasları, hem tarım hem de su ürünleri alanında Türkiye’nin sürdürülebilir üretim stratejilerini yerinde görmek açısından önemli bir fırsat sundu. Bakan Yumaklı, üreticilerle birebir görüşmeler yaparak sektördeki gelişmelerin hızlandırılması ve üretimin çeşitlendirilmesi için çalışmaların süreceğini aktardı.





