Kastamonu ormanlarında bolca yetişen mantarlar, kırsal kesimdeki halk için önemli bir gelir kaynağı haline gelmiş durumda. Bu mantarlar, doğadan toplanarak Avrupa'ya ihraç ediliyor. Kastamonu'daki mantar işleme tesisleri, yıllık yaklaşık 100 milyon liralık bir ihracat gerçekleştiriyor.

Sonbaharda etkili olan yağışlar, mantar üretiminde artışa yol açtı. Özellikle kırsal bölgelerdeki vatandaşlar tarafından toplanan mantarlar, Kastamonu’daki işleme firmalarında işlenip, Türkiye’nin dört bir yanına ve Avrupa’ya gönderiliyor. İşlenen mantarlar, genellikle dondurulmuş halde başta Almanya, Fransa, İtalya, Yunanistan, İsviçre ve Bulgaristan gibi Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Bu mantarlar, özellikle Avrupa’dan büyük ilgi görmekte ve Kastamonu’daki firmalar tarafından her yıl 100 milyon TL değerinde ihracat yapılmaktadır.

Avrupa'nın mantar ihtiyacını devlet desteği ile karşılıyor

Devlet desteğiyle Avrupa'nın mantar ihtiyacını karşılayan Ferhat Çevik, Kastamonu'da dedesi ve babasının izinden giderek 3. kuşak mantar üreticisi olarak bu alanda faaliyet gösteriyor. Eşi Arzu Çelik ile birlikte her yıl tonlarca mantar ihraç eden Çevik, kapasitesini her geçen yıl artırıyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme (TKDK) Kurumu’nun IPARD-2 13. çağrısına başvuran Çevik, 11,6 milyon liralık bir yatırımla 5 milyon lira hibe desteği aldı. Bu destekle, soğuk hava deposu ekipmanlarını yenileyen ve 3 frigorifik kasalı araç satın alan çift, geçtiğimiz yıl ihracata başladığı mantarlarını yıllık yaklaşık 900 ton olarak Avrupa ülkelerine gönderiyor.

Kastamonu'dan Avrupa'ya 100 Milyon Liralık Dev Gelir! 6

Kastamonu'da satışa çıktı: Kastamonu'da hindi fiyatları cep yakıyor! Kastamonu'da satışa çıktı: Kastamonu'da hindi fiyatları cep yakıyor!

"Kastamonu'da mantar toplama ve işleme sektörü, ilin en önemli ekonomik kaynaklarından biri haline geldi"

Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, mantar toplama ve işleme faaliyetlerinin ilin en önemli ekonomik kaynaklarından biri olduğunu ifade ederek, "Kastamonu, doğadan mantar toplanması ve bu mantarların yurt dışına ihracatı konusunda Türkiye'nin önde gelen merkezlerinden biridir. Doğal yapısı ve ekosistemi sayesinde büyük miktarda mantar üretimi yapılmaktadır. Mantarların toplanması, işlenmesi ve ihracatı ayrı bir üretim süreci gerektiriyor. Bu nedenle, toplanan mantarlar Kastamonu'daki firmalarımıza getirilmekte, işlenerek yurtdışına, özellikle Avrupa ülkelerine gönderilmektedir. İtalya, Fransa ve Almanya başta olmakla birlikte birçok Avrupa ülkesine mantar ihracatı yapılmaktadır. Mantarın toplanması ve işlenmesi, ekonomiye sağladığı katkı ve istihdam yaratma açısından Kastamonu'nun en önemli gelir kaynaklarından biridir. Biz de Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, firmalarımıza soğuk hava depoları ve mantar işleme üniteleri için destek sağlıyoruz. Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu (TKDK) ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında gerekli hibeleri vererek bu sektörü güçlendiriyoruz" şeklinde konuştu.

Kastamonu'dan Avrupa'ya 100 Milyon Liralık Dev Gelir! 3

"800-900 ton civarında hasat"

Bu yıl yaklaşık 900 ton civarında bir hasat yaptıklarını belirten Ferhat Çevik, "Eşim Arzu Çelik ile birlikte, dedemden babama, babamdan ise bana geçen mantar işini üç kuşak olarak sürdürüyoruz. 1988 yılından bu yana mantar üreticiliği yapıyorum ve her yıl işimizi daha da büyütmeye odaklanıyoruz. Doğada yetişen mantarları toplayıp, işleyip, paketleyip ihraç edilene kadar tüm süreci işletmemizde katma değer yaratacak şekilde yürütüyoruz. Mantar, Kastamonu ve Türkiye genelinde ekonomiye katkı sağlayan ve ihraç edilen önemli bir ürün haline gelmiş durumda. Bölgemizde toplamda 18 çeşit mantar topluyoruz, bunların 5-6 çeşidi Almanya, İtalya, Fransa başta olmak üzere İsviçre, Bulgaristan, Yunanistan gibi ülkelere ihraç ediliyor. Dünya çapında büyük bir talep gören mantar, yüksek protein ve lezzetiyle özellikle yurtdışında büyük ilgi görüyor. Bu yıl doğamızda bol miktarda mantar yetişti, bu yüzden 800-900 ton civarında bir hasat dönemi geçirdik. Yetişen her çeşit mantar ihraç edilebiliyor. Pazar konusunda herhangi bir sıkıntımız yok, doğadaki verime bağlı olarak hasadımızı gerçekleştiriyoruz. Ülkemizde yetişen mantar çeşitlerinin neredeyse yüzde 90'ı ihraç ediliyor." ifadelerine yer verdi.

Kastamonu'dan Avrupa'ya 100 Milyon Liralık Dev Gelir! 4Kastamonu'dan Avrupa'ya 100 Milyon Liralık Dev Gelir! 1-1Kastamonu'dan Avrupa'ya 100 Milyon Liralık Dev Gelir! 2Kastamonu'dan Avrupa'ya 100 Milyon Liralık Dev Gelir!Kastamonu'dan Avrupa'ya 100 Milyon Liralık Dev Gelir! 7

Kaynak: İHA