Kastamonu'nun Merkez ilçesine bağlı Molla köyünde 2023 yılında meydana gelen yangında evlerini kaybeden Aksu ailesi, 2 yıldır geçici olarak yerleştirildikleri eski köy okulunda yaşam mücadelesi veriyor. Evlerinin dere yatağında bulunması nedeniyle yeni ev yapımı için gerekli izinleri alamayan aile, yetkililerden çözüm bekliyor.
Dere Yatağındaki Arazi Nedeniyle Ev Yapımına İzin Verilmedi
6 Mart 2023'te Kadir Hüz’e ait iki katlı evde elektrik kontağından çıktığı belirlenen yangın, kısa sürede büyüyerek Cevat Aksu ve Suat Bahçeci’ye ait evlere de sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alınsa da, üç ev ve bir samanlık tamamen kullanılamaz hale geldi.
Yangının ardından Cevat Aksu ve ailesi, Kastamonu İl Özel İdaresi ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından onarılan eski köy okulunun lojmanına yerleştirildi. Aileye, AFAD ve hayırsever vatandaşlar tarafından ev eşyası ve giysi desteği sağlandı. Ancak yanan evin yerine yenisinin yapılması için başlatılan süreç, Devlet Su İşleri (DSİ) 23. Bölge Müdürlüğü tarafından durduruldu. Gerekçe olarak, arazinin dere yatağında bulunması ve sel riski taşıması gösterildi.
“2 yıldır evimizin yapılmasını bekliyoruz”
Aile fertlerinden Huriye Aksu, yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle anlattı:
"Evimiz yandı. 2 tane çocuğum var, onlar mağdur, eşim mağdur, eşim yatalak hasta, hiçbir şeyimiz kalmadı. Biraz bir şeyler AFAD'tan yardım ettiler. Evimiz yapılacak diye çok uğraştık ama bir türlü izin alamadık Devlet Su İşlerinden. 2023 yılının Mart ayında evimiz yandı, o zamandan bu zamana evimiz yapılacak diye bekliyoruz. AFAD yapacak, izin alınamayınca geri kaldı. Dere sahası diye bize izin vermediler. Biz o yüzden mağduruz, okulda kalıyoruz" dedi.
Okul lojmanında 6 kişi kaldıklarını söyleyen Aksu, alanın yetersiz olduğunu belirterek çocuklarının geleceği için kalıcı bir ev istediklerini dile getirdi:
"Çevremizden biraz yardım geldi. Okulu onardılar, boyadılar, bizi de okula yerleştirdiler. Hala burada kalıyoruz. Kalabalık aileyiz, 6 kişi yaşıyoruz. Sığmıyoruz okula, bu çocuklarımız mağdur olmaması için gelecekte, evimizin yapılmasını istiyoruz. O yüzden devlet büyüklerimizden çözüm bulmalarını istiyoruz."
“Yangında her şeyimizi kaybettik”
Yangında evini kaybeden Cevat Aksu da yaşananları şöyle anlattı:
"Komşumuzun evinde elektrik kontağından dolayı çıkan yangın nedeniyle bizim evimiz de yandı. Yangından sonra eski Kastamonu Valimiz Avni Çakır, o gün için evimizin tekrardan aynı şekilde devlet desteğiyle yapılacağını söyledi. Bize, AFAD kanalıyla bazı yardımlar geldi. Ardından evrak işleri vardı, evrakları yaptırdık. Daha sonra Devlet Su İşlerine onay için gittiğimizde DSİ, dere yatağına 200 metre mesafede ev yapılamaz diye bir rapor verdi. Bu rapor dolayısıyla biz evimizi yaptıramıyoruz. Dedelerimiz de dahil herhangi bir sel şu ana kadar olmamış. Ayrıca çayımızın kenarlarının her iki tarafına da 5'er metrelik istinat duvarı yapıldı. Şu an için bir tehlike taşımıyor. Biz, mağdur olduğumuzdan dolayı devletimizin bize yardım etmesini bekliyoruz."
Yangının ardından okula yerleştirildiklerini ve şu an kira ödemek zorunda kaldıklarını da aktaran Aksu, şu ifadeleri kullandı:
"Şu anda biz okula yerleştik. Sağ olsun, devletimiz buraya yerleştirdi. Ama biz şu anda dere yatağındayız ve tehlikeyle koyun koyunayız. Kızım şu anda liseye gidecek. Bu yüzden Kastamonu'da bir ev tuttuk, burada kalacak yer yok. Kira veriyoruz. Zor şartlarda yaşamaya çalışıyoruz. Yangında her şeyimizi kaybettik."
Komşulardan da Destek Çağrısı
Aksu ailesinin komşusu Kemal Yanıkoğlu da ailenin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek yetkililere seslendi:
"Bu ailenin evleri yandı, evleri yandıktan sonra bu okulu onarıp aileyi de buraya yerleştirdiler. Aile okulda kalıyor. Şu anda ailenin ev yapmasına izin vermiyorlar. Misal sel geldiği zaman gidecek yine yerleri yok, okul selin altında kalacak. Şu anda da burada ikamet ediyorlar. Buna bir imkan, çözüm bulunması lazım diye düşünüyorum."