Kastamonu Üniversitesinin ameliyat sonrası ağrı yönetimini iyileştirmeyi amaçlayan bilimsel araştırma projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı. Sanal gerçeklik uygulamaları ve nefes egzersizlerini bir araya getiren projede, ameliyat geçiren hastaların ağrı ve kaygı düzeylerinin azaltılması, ağrı kesici ilaç kullanımının etkilenme durumunun incelenmesi hedefleniyor.
Proje TÜBİTAK 1002-A kapsamında desteklenecek
Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Sabri Okan Demiryürek'in yürütücülüğünü üstlendiği proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında destek alacak.
“Sanal Gerçeklik Destekli Uygulama ve Nefes Egzersizi İçeren Dikkat Dağıtma Müdahalesinin Laparoskopik Abdominal Cerrahi Geçiren Hastalarda Postoperatif Ağrı, Anksiyete Düzeylerine ve Analjezik Kullanımına Etkisi: Randomize Kontrollü Çalışma” başlıklı araştırmada, ilaç dışı yöntemlerin ameliyat sonrası iyileşme sürecine etkisi değerlendirilecek.
82 hasta üzerinde araştırma yapılacak
Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Servisinde yürütülecek araştırmaya, ilk kez laparoskopik abdominal cerrahi geçiren 18 yaş ve üzerindeki 82 hastanın katılması planlanıyor.
Araştırma kapsamında hastalar iki gruba ayrılacak. Müdahale grubunda yer alacak 41 hastaya sanal gerçeklik gözlüğü aracılığıyla doğa manzaraları, rahatlatıcı içerikler veya etkileşimli oyunlar sunulacak. Hastalara ayrıca kontrollü nefes egzersizleri yaptırılacak.
Kontrol grubundaki 41 hasta ise rutin bakım ve tedavi hizmetlerini almaya devam edecek. Çalışmada iki grup karşılaştırılarak uygulamanın hastaların ameliyat sonrası ağrı ve anksiyete düzeylerine, ayrıca ağrı kesici ilaç kullanımına etkisi incelenecek.
Proje bir yıl sürecek
Bir yıl sürmesi planlanan proje için 36 bin TL destek sağlanacak. Araştırmada Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Yasin Alper Yıldız araştırmacı olarak görev alacak.
Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğretim elemanı Doç. Dr. Zeliha Özdemir Köken ise projeye danışmanlık yapacak.
Ameliyat sonrası ağrı yönetimine katkı sağlaması bekleniyor
Araştırmayla sanal gerçeklik destekli dikkat dağıtma uygulamalarının ve nefes egzersizlerinin ameliyat sonrası ağrı ve kaygı üzerindeki etkilerinin bilimsel verilerle ortaya konulması amaçlanıyor.
Proje sonuçlarının, cerrahi hemşireliği uygulamalarının geliştirilmesine ve ameliyat sonrası ağrı yönetimine yönelik yeni bilimsel çalışmalara katkı sağlaması bekleniyor.





