Kastamonu'nun içme ve tarımsal sulama suyu ihtiyacını karşılayan Karaçomak Barajı, kış ve ilkbahar yağışlarının etkili olmasına rağmen beklenen doluluk seviyesine ulaşamadı. 1973 yılında hizmete açılan ve 23 milyon metreküp su kapasitesine sahip barajda yapılan ölçümde su seviyesi yalnızca yüzde 30 olarak kaydedildi. Barajın çekilen suları nedeniyle göl yatağında otlar büyümeye başladı ve bölge yeşil örtüyle kaplandı.
Meteoroloji verileri, Kastamonu'nun da içinde bulunduğu bölgede yağışların geçen yıla oranla yüzde 100 arttığını gösterdi. Ancak bu artış barajın su seviyesini yükseltmeye yetmedi.
"Görüntüye baktığımız zaman Karaçomak Barajı adeta alarm veriyor"
Kastamonu Kent Konseyi Çalışma Grubu Başkanı Turgut Yılmaz, barajdaki kritik duruma dikkat çekerek, "Karaçomak Barajı, ilk yapıldığı yıllarda Kastamonuluların mavi gözü olarak bakılırdı, barajın etrafında aileler piknik yapardı. Maalesef bugün Karaçomak Barajı’nda sular nereye gitti belli değil. Su seviyesi yüzde 30 doluluk oranıyla suların kaybolduğu bir barajla karşı karşıyayız. Bu barajın suların çekilmesiyle gelecekte Kastamonu bir su sıkıntısı yaşayabilir mi konusunu yetkililer daha iyi bilir ama görüntüye baktığımız zaman şu anda Karaçomak Barajı adeta alarm veriyor. Tabii bu suyun farkındalığını oluşturmak için de mutlaka halk bilgilendirilmeli ve vahşi sulamaları biraz daha düzenli bir şekilde yapmak gerekiyor. Her damla çok kıymetli, gelecekte çok çok kıymetli. Su demek hayat demektir, Kastamonulular sulama bahçelerini sularken bunlara çok dikkat etmeleri lazım. Eğer bu su biterse ne meyvelerini sulayabilirler, ne sebzelerini sulayabilirler. Onun için bu suyu çok tasarruflu kullanmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"2024 yılının Kasım ayında da su oranının yüzde 30 olduğunu yetkililerden bilgi olarak aldık"
Su bilincinin artırılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, barajda yaşanan düşüşün sadece bu yıla özel olmadığını belirtti. "Kent Konseyi Çalışma Grubu Başkanlığı olarak bizim yaptığımız araştırmada, 2024 yılının Kasım ayında buradaki su oranının yüzde 30 olduğunu öğrendik. Ilgaz Dağlarından gelen suyla da bu Karaçomak Barajı beslenirdi. Şimdi baktığımızda Ilgaz Dağlarında karın erimesine rağmen veya yağmurların da yağmasına rağmen barajdaki su seviyesi artmadı. Ben 60 yaşıma geldim, ilk defa barajın bu kadar susuz kaldığını gördüm. Bu suyun, bu kaçağın nerelere gittiğinin mutlaka araştırmak lazım. Bizleri sıkıntılı yaz bekliyor, çünkü yağmur yok. Barajımızda su yoksa meyvelerinizi sulayamazsınız, sebzelerinizi sulayamazsınız. Bu suyu çok tasarruflu kullanmak gerekiyor. Bunun hiç ötesi yok" şeklinde konuştu.
Yılmaz ayrıca, Karaçomak Barajı çevresinde piknik yapan bazı vatandaşların çevreye bıraktığı çöplerin hem su kaynaklarını hem de ormanları tehdit ettiğini dile getirerek çevre temizliği konusunda da duyarlılık çağrısı yaptı.