Kastamonu’da yaklaşık 60 yıldır gözlükçülük yapan İsmail Kargılı, gözlük camlarını düzeltirken parmak izlerinin zamanla silindiğini, ehliyetini yenilemek için gittiği İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nde öğrendi.

Mesleğe Ağabeyinin Yanında Başladı

1952 yılında Kastamonu’da doğan Kargılı, şehrin o dönem tek gözlükçüsü olan ağabeyinin yanında 15 yaşında mesleğe başladı. 1967’de meslek hayatına ilk adımını atan Kargılı, 1989 yılında kendi dükkanını açtı ve 36 yıldır Nasrullah Meydanı’nda aynı dizaynla hizmet veriyor.

Kastamonu'da Yaklaşık 60 Yıldır Bu Mesleği Yapıyor, Parmak Izleri Bile Silindi! 6

Parmak İzlerinin Çoğu Silinmiş

Kargılı, geçen yıl ehliyetini değiştirmek için Nüfus Müdürlüğü’ne gittiğinde, parmak izlerinin 8 tanesinin alınamadığını fark etti. Sadece iki küçük parmağıyla (serçe parmak) iz verebildi.

Kargılı, yaşadığı şaşkınlığı şu sözlerle anlattı:

"Nüfus Müdürlüğü'nde ehliyetimi değiştirmek için gittiğimde parmak izi alıyorlar. Defalarca bastır, bastır, bastır, bir türlü parmak izinin 8 tanesi çıkmıyor, sadece 2 tanesi çıkıyor. 'Ne iş yapıyorsun?' diye sorunca 'Ben gözlükçüyüm.' dedim. 'Nasıl, parmak iziyle ne alakası var?' dediler. 'Biz camlarla temas ediyoruz akşama kadar, yıllarca el taşıyla gözlük yaptık.' dedim. İki tane parmak izimi net alabildi, diğerleri çıkmadı. Bu şekilde parmak izimin silindiğini fark ettim."

Kastamonu'da Yaklaşık 60 Yıldır Bu Mesleği Yapıyor, Parmak Izleri Bile Silindi! 10

Parmak İzleri Nasıl Silindi?

Kargılı, mesleğinin parmak izlerini nasıl etkilediğini şöyle açıkladı:

"Sebebi, eskiden gözlük camları mineraldi, yani camdı. Organik mika cam yoktu. Kalıp kartondan kalıp kesiliyordu, çerçeveye alıştırılıyordu. O karton kalıba göre cam elmasla kesiliyordu, ondan sonra el pensiyle kırılıyordu. Kırılan gözlüğün kenarının balık sırtı v şeklinde tıraşlanması gerekiyordu. O el taşıyla yapılırdı. Gözlük camı yaparken sürtüle sürtüle zaman içinde parmakların izi silinmiş."

Kastamonu'da Yaklaşık 60 Yıldır Bu Mesleği Yapıyor, Parmak Izleri Bile Silindi! 6

Kastamonu’nun En Eski Gözlükçüsü

Kargılı, ağabeyinin vefatının ardından Kastamonu’nun en eski gözlükçüsü olarak mesleğini sürdürüyor. Mesleğine olan bağlılığını ise şu sözlerle dile getirdi:

"Ölene kadar bu işi yapmayı düşünüyorum, çok seviyorum. Gözlükçülüğü sevmez olur muyum? Gözlükçülük dünyanın en iyi mesleklerinden bir tanesi çünkü insanları gördürüyorsun. Gördürmek, bir insan için büyük mutluluk. Göremeyen birisi şöyle gözlüğü takıp da 'Dünyalar varmış.' deyince ne kadar mutlu oluyorum. Onun için gördürme sanatıdır. Ben bu mesleği o kadar çok seviyorum ki kendi kendime bir slogan icat ettim ve hala o sloganı kullanıyorum. 'Gözleriniz bizim için çok değerlidir.' diyorum."

Doğru Gözlük Kullanımı Önemli

Kargılı, gözlük kullanımının önemine de değinerek, "Güneş gözlüğü dahi olsa mutlaka optikçiden alınmalı" uyarısında bulundu.

Kastamonu'da Yaklaşık 60 Yıldır Bu Mesleği Yapıyor, Parmak Izleri Bile Silindi! 7Kastamonu'da Yaklaşık 60 Yıldır Bu Mesleği Yapıyor, Parmak Izleri Bile Silindi! 5Kastamonu'da Yaklaşık 60 Yıldır Bu Mesleği Yapıyor, Parmak Izleri Bile Silindi! 3Kastamonu'da Yaklaşık 60 Yıldır Bu Mesleği Yapıyor, Parmak Izleri Bile Silindi! 4Kastamonu'da Yaklaşık 60 Yıldır Bu Mesleği Yapıyor, Parmak Izleri Bile Silindi! 1Kastamonu'da Yaklaşık 60 Yıldır Bu Mesleği Yapıyor, Parmak Izleri Bile Silindi! 2Kastamonu'da Yaklaşık 60 Yıldır Bu Mesleği Yapıyor, Parmak Izleri Bile Silindi!Kastamonu'da Yaklaşık 60 Yıldır Bu Mesleği Yapıyor, Parmak Izleri Bile Silindi! 22

Kaynak: Anadolu Ajansı