Kastamonu’nun Tosya ilçesinde çeltik ekimi sezonu, yalnızca üreticiler için değil, doğanın misafirleri olan leylekler için de hareketli geçiyor. Türkiye’nin önemli pirinç üretim merkezlerinden biri olan bölgede, her yıl olduğu gibi bu yıl da leylekler çeltik tarlalarına akın ederek hem besleniyor hem de görsel bir şölen oluşturuyor.

Çeltik Ekiminde Yoğun Sezon

Tosya’da yaklaşık 8 bin dekar alanda gerçekleştirilen çeltik üretimi, bu yıl ilkbahar yağışlarının uzun sürmesi nedeniyle haziran ayına kadar uzadı. Türkiye’de çeltik üretiminin köklü merkezlerinden biri olan ilçede, tarlalarda hummalı bir çalışma yürütülürken doğa da bu sürece eşlik ediyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte bölgeye gelen leylekler, evlerin çatıları, elektrik ve telefon direklerinde kurdukları yuvalarda kuluçka dönemini geçiriyor. Yumurtadan çıkan yavruların beslenme ihtiyacı ise çeltik tarlalarında karşılanıyor.

Tosya Çeltik Pirinç Leylek (3)

Leylekler Tarlalarda Doğal Avcı

Çeltik ekimi sırasında sürülen ve havalandırılan toprak, böcek ve solucan gibi canlıları yüzeye çıkarıyor. Bu durum, leylekler için adeta doğal bir besin kaynağı oluşturuyor. Tarlalarda çalışan çiftçilerin hemen arkasında dolaşan leylekler, avlanarak karınlarını doyuruyor.

Üreticiler, bu durumun hem doğanın dengesi hem de tarım açısından olumlu olduğunu ifade ediyor. Leyleklerin zararlı böcekleri tüketmesi, tarlaların doğal şekilde korunmasına katkı sağlıyor.

Tosya Çeltik Pirinç Leylek (4)

“Leylekler Tarlalara Ayrı Bir Güzellik Katıyor”

Bölgede çeltik üretimi yapan çiftçilerden Mürüvvet Aşık, leyleklerin her yıl düzenli olarak tarlalara geldiğini belirtiyor. Aşık, leyleklerin böcekleri yiyerek hem doğaya katkı sağladığını hem de tarlalara estetik bir görüntü kattığını dile getiriyor. Ayrıca Tosya’nın meşhur sarıkılçık pirincinin lezzetinde bu doğal dengenin payı olabileceğini ifade ediyor.

Tosya Çeltik Pirinç Leylek (5)

Doğal Dengenin Parçası

Bir diğer üretici Akif Bilgili ise leyleklerin özellikle “keşan” olarak adlandırılan toprak işleme sürecinde daha fazla görüldüğünü vurguluyor. Toprağın havalanmasıyla ortaya çıkan canlıları ustalıkla toplayan leyleklerin, doğanın bir parçası olarak ekosistemi desteklediğini söylüyor.

Tosya Çeltik Pirinç Leylek (6)

Bilgili’ye göre leyleklerin çeltik ürününe doğrudan bir zararı bulunmuyor. Sadece nadiren su kanallarına zarar verebildiklerini ancak bunun ciddi bir sorun oluşturmadığını belirtiyor. Genel olarak leyleklerin varlığı, hem çiftçiler hem de doğa açısından olumlu bir tablo ortaya koyuyor.

Tarım ve Doğa İç İçe

Tosya Çeltik Pirinç Leylek (1)

Tosya’daki çeltik tarlaları, yalnızca üretim alanı değil, aynı zamanda doğayla uyumun en güzel örneklerinden biri olarak dikkat çekiyor. İnsan, hayvan ve doğanın bir arada var olduğu bu ekosistem, sürdürülebilir tarımın önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Her yıl tekrar eden bu doğal döngü, Tosya’nın sadece pirinciyle değil, doğa dostu üretim anlayışıyla da öne çıkmasını sağlıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı