Kastamonu’da 19 Mayıs kutlamaları kapsamında yaşanan bir detay, siyasi tartışmayı da beraberinde getirdi. Onur Tan, Kastamonu İl Müftülüğü binasında yalnızca Türk Bayrağına yer verilmesini eleştirerek, Mustafa Kemal Atatürk portresinin bulunmamasını “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

19 Mayıs Kutlamalarında Tartışma Yaratan Detay

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Türkiye genelinde kamu kurumları çeşitli etkinlikler ve süslemelerle milli coşkuyu yansıtırken, Kastamonu İl Müftülüğü binasında sadece Türk Bayrağı asılması dikkat çekti. Atatürk’ün portresine yer verilmemesi, özellikle siyasi çevrelerde ve kamuoyunda eleştirilere neden oldu.

İYİ Parti cephesinden gelen açıklamada, milli bayramların yalnızca sembolik değil, aynı zamanda tarihsel ve ideolojik anlamlar taşıdığına vurgu yapıldı. Bu çerçevede Atatürk’ün yok sayılmasının toplumsal hassasiyetleri zedelediği ifade edildi.

Onur Tan İyi Parti

“Kamu Vicdanını Yaralayan Bir Tablo”

Onur Tan yaptığı yazılı açıklamada, ortaya çıkan görüntünün toplumda rahatsızlık yarattığını belirterek, “Bu tablo kamu vicdanını derinden yaralamıştır” dedi. Tan, 19 Mayıs’ın yalnızca bir bayram değil, bağımsızlık mücadelesinin simgesi olduğunu hatırlattı.

Açıklamasında, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kuruluşuna da değinen Tan, bu kurumun bizzat Atatürk tarafından hayata geçirildiğini vurguladı. Bu nedenle Atatürk’ün görmezden gelinmesinin tarihi gerçeklerle bağdaşmadığını dile getirdi.

“Cumhuriyet Değerleri Göz Ardı Edilemez”

Tan, kamu kurumlarının bireysel yaklaşımlardan uzak, toplumun ortak değerlerini yansıtması gerektiğini belirtti. Milli bayramlarda Atatürk’ün simgesel varlığının önemine dikkat çeken Tan, bu tür eksikliklerin Cumhuriyet’in temel değerlerine zarar verebileceğini savundu.

Açıklamada ayrıca, Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti için taşıdığı anlamın altı çizilerek, “Bu milletin bayrağı da Cumhuriyeti de Atatürk’ün emanetiyle yükselmiştir” ifadelerine yer verildi. 19 Mayıs ruhunun bağımsızlık, özgürlük ve Cumhuriyet bilinciyle özdeşleştiği vurgulandı.

Diyanet’e ve Müftülüğe Tepki

İYİ Parti temsilcisi, yalnızca Kastamonu İl Müftülüğünü değil, aynı zamanda bu duruma sessiz kaldığı öne sürülen Diyanet İşleri Başkanlığı’nı da eleştirdi. Tan, söz konusu yaklaşımın kabul edilemez olduğunu belirterek, yetkililerin daha hassas davranması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: İYİ Parti Kastamonu Merkez İlçe Başkanlığı