Kastamonu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, "İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü" vesilesiyle dikkat çekici bir etkinliğe imza attı.

Gençlerin İlgisine Sunuldu

"Kastamonu'da Gençler Akif'in İzinde" temasıyla Yazma Eser Kütüphanesi'nde organize edilen programda, Araştırmacı Yazar Hamdi Nalbant, gençlere İstiklal Marşı'nın kaleme alınış sürecini detaylı bir şekilde aktardı.

Etkinlikte, İstiklal Marşı'nın Açıksöz gazetesinde yayımlanan orijinal nüshası da katılımcı gençlerin ilgisine sunuldu.

Nalbant, konuşmasında, Mehmet Akif Ersoy'un İstanbul'dan Ankara'ya uzanan yolculuğuna ve diğer şehirlerdeki etkili vaazlarına değindi.

Kastamonu'da İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy Saygıyla Anıldı

"Yedi Adet Şiiri Yayımlanmıştır"

Mehmet Akif Ersoy'un Kastamonu'da geçirdiği günlere özel bir vurgu yapan Nalbant, "İstiklal Şairimiz, vaaz vermek için gittiği diğer şehirlerde kısa süreler kalmışken, Kastamonu'da yaklaşık 2,5 ay gibi uzun bir zaman geçirmiştir. Bu durum, hem Kastamonu'nun Milli Mücadele'deki kritik rolünü hem de Akif'in gözündeki kıymetini ortaya koymaktadır. Akif, Kastamonu'ya verdiği önemi, Milli Mücadele'nin önemli basın organlarından Açıksöz gazetesine de göstermiştir. Bu bağlamda, ilimizde bulunduğu süre zarfında sık sık gazetenin yönetim merkezini ziyaret ederek sohbetler gerçekleştirmiştir. Ayrıca, o dönemde Açıksöz'de yedi adet şiiri yayımlanmıştır." ifadelerini kullandı.

Nalbant, Mehmet Akif Ersoy'un Nasrullah Camisi'ndeki vaazının, Anadolu halkının Milli Mücadele'ye olan desteğini artırmada büyük bir etki yarattığını belirtti.

Programın sonunda, öğrenciler İstiklal Marşı'nın yayımlandığı tarihi Açıksöz ve Sebilürreşad nüshalarını yakından inceleme fırsatı buldu.

Kastamonu'da İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy Saygıyla Anıldı 1

Kaynak: AA