Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde hayata geçirilen “Her Gebeye Bir Ebe” uygulaması, Kastamonu’da anne adaylarının gebelik sürecini daha bilinçli ve güvenli geçirmesine katkı sağlıyor. Kastamonu Merkez Toplum Sağlığı Merkezi’nde görev yapan koordinatör ebeler, anne adaylarına gebelikten doğuma, lohusalıktan bebek bakımına kadar pek çok konuda rehberlik ediyor.
Uygulama kapsamında özellikle ilk kez anne olacak kadınlara yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulurken, talep eden gebelere ev ziyaretleri de gerçekleştiriliyor. Uzman ebeler, anne adaylarıyla telefon aracılığıyla düzenli iletişim kurarak hem sağlık kontrolleri hakkında bilgilendirme yapıyor hem de psikolojik destek sağlıyor.
Anne ve Bebek Sağlığı İçin Yakın Takip
Kastamonu Toplum Sağlığı Merkezi’nde görev yapan ebe Neslihan İdrisoğlu, uygulamanın normal doğumu teşvik etmek ve anne adaylarını bilinçlendirmek amacıyla sürdürüldüğünü ifade etti. İdrisoğlu, özellikle 28’inci haftadan sonra gebelerin düzenli olarak takip edildiğini belirterek, doğum sonrası dönemde de annelerin yalnız bırakılmadığını söyledi.

Gebelik sürecinin yalnızca fiziksel değil aynı zamanda psikolojik ve sosyal bir dönem olduğuna dikkat çeken İdrisoğlu, ebe desteği sayesinde anne adaylarının kaygılarının azaldığını vurguladı. Müdahaleli doğum oranlarının ve anne-bebek komplikasyonlarının düşmesine katkı sağlayan uygulamada, annelere doğum sürecinde karşılaşabilecekleri durumlar detaylı şekilde anlatılıyor.
Ayrıca doğum sonrası bebek bakımı, emzirme süreci ve annenin kendi sağlığıyla ilgili konularda da rehberlik hizmeti veriliyor.

Gebe Okulu Yoğun İlgi Görüyor
Kastamonu’da faaliyet gösteren Gebe Okulu da anne adaylarının en çok faydalandığı hizmetlerden biri oldu. Gebe Okulu eğitmen ebesi Gürcü Gündoğmuş, haftanın beş günü hem yüz yüze hem de online eğitimler düzenlediklerini söyledi.
Program kapsamında gebelik sürecindeki değişimler, beslenme önerileri, doğuma hazırlık, nefes egzersizleri, emzirme teknikleri ve yenidoğan bakımı gibi birçok konuda eğitim veriliyor. Bunun yanı sıra fizyoterapist eşliğinde egzersiz ve pilates çalışmaları yapılırken, baba adaylarına yönelik uygulamalı eğitimler de düzenleniyor.
Her salı günü diş hekimi desteğiyle anne adaylarına ağız ve diş sağlığı eğitimi verildiğini belirten Gündoğmuş, gebelik sürecinde doğru bilinen yanlışların da anlatıldığını ifade etti. Eğitimlerin sonunda katılım belgesi verildiğini kaydeden Gündoğmuş, anne adaylarının doğumhane ve kadın doğum servislerini gezerek doğum ortamını önceden tanıma fırsatı bulduğunu söyledi.

“Kendimi Daha Hazır Hissediyorum”
28 haftalık hamile olan Hicran Çelebi Ekin ise aldığı eğitimlerin kendisini doğuma daha hazır hale getirdiğini belirtti. İlk hamileliğinde yaşadığı bilinmezliklerin artık ortadan kalktığını söyleyen Ekin, doğum öncesi ve sonrası süreçlerle ilgili detaylı bilgi aldığını ifade etti.
Gebe Okulu sayesinde diğer anne adaylarıyla bir araya gelmenin de kendisine moral verdiğini anlatan Ekin, tüm gebelerin bu eğitimlerden faydalanması gerektiğini dile getirdi.
Mobil Uygulama ile Gebelik Takibi
Ebe Duygu Çulluk ise anne adaylarına Sağlık Bakanlığı’nın mobil uygulamasını kullanmalarını önerdi. Uygulama sayesinde gebeliğin hafta hafta takip edilebildiğini belirten Çulluk, beslenme ve egzersiz önerileri, aşı ve muayene hatırlatmaları ile emzirme desteğinin uygulama üzerinden kolayca erişilebilir olduğunu söyledi.
Ayrıca ebeveynlerin bebeklerinin gelişimini kayıt altına alabileceğini ve anı günlüğü oluşturabileceğini ifade eden Çulluk, uygulamanın özellikle ilk kez anne olacak kadınlar için önemli bir rehber niteliği taşıdığını kaydetti.





