Evliyalar Haftası yaklaşırken Kastamonu’nun maneviyat dolu köylerinden biri olan Ahlat Köyü, ziyaretçilerini tarihi, inancı ve doğa ile iç içe geçmiş atmosferiyle ağırlamaya hazırlanıyor. Kastamonu merkeze 27 kilometre uzaklıktaki Ilgaz Dağı eteklerinde yer alan köyde, gönüllerin sultanı olarak bilinen Benli Sultan’ın türbesi ve külliyesi bulunuyor. Bu kutsal mekân; cami, türbe, mutfak ve misafirhaneden oluşuyor.

Kastamonu'da Efsanelerle Örülü Türbe Geyikler Yardıma Koştu! 3

Benli Sultan Kimdir? Kastamonu’ya Manevi Damga Vuran Veli

Tarihi kaynaklara göre asıl adı Ebû Şâme Şeyh Muhyiddîn Mehmed Benli Sultan olan bu veli, 15. yüzyılda yaşamıştır. Kaynaklarda Tosya’dan ya da Sivas’tan geldiği söylenir ancak net bir bilgi bulunmaz. II. Bayezid, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde yaşadığı bilinen Benli Sultan’ın, Nakşibendi tarikatını Kastamonu’ya getiren ilk kişi olduğu rivayet edilir. Aynı zamanda önemli bir halk vaizi olan Kastamonulu Şeyh Muharrem Efendi’nin de hocasıdır.

Benli Sultan, yalnızca manevi bilgeliğiyle değil, doğayla kurduğu sıra dışı dostlukla da halk arasında anlatılan efsanelerin merkezinde yer alır. Rivayetlere göre, türbesinin bulunduğu noktaya geldiğinde büyük bir ağacın kovuğunda inzivaya çekilmiş, bu süreçte vahşi hayvanlarla bağ kurmuş, onların dilinden anlamıştır. Hatta anlatılanlara göre, bugünkü türbenin inşasında ilk yardımına koşanlar, dostluk kurduğu geyikler olmuştur. Ancak türbe yapımı sırasında köyün öküzlerinin geyiklere zarar vermesi ve köylülerin buna kayıtsız kalması üzerine, Benli Sultan büyük bir üzüntüyle “Öküzünüz çift olmasın” diyerek beddua etmiştir. Bu olaydan sonra, köyde yaşayanların çift öküz besleyemediğine inanılmış, bir kişi iki öküz sahibi olduğunda mutlaka birinin telef olduğu söylenmiştir. Halk arasında bu bedduanın etkisinin yüzlerce yıldır sürdüğüne inanılır.

Kastamonu'da Efsanelerle Örülü Türbe Geyikler Yardıma Koştu! 4

Asa Suyu ve Şifa İnanışları

Benli Sultan Türbesi sadece maneviyatıyla değil, şifa arayanların da uğrak noktasıdır. Türbenin bahçesinde bulunan su kaynağına halk arasında “Asa Suyu” denir. Bu sudan şifa bulmak isteyenler hem içer hem de yıkanır. Halk arasında, suyu gelişi güzel dökenlerin hastalanacağına inanılır. Ayrıca türbe çevresinde yer alan görkemli ağacın Benli Sultan’ın inzivaya çekildiği ağaç olduğuna inanılır. Ağacın kovuğundan üç kez geçmek de şifa arayışının bir parçasıdır.

Ağacın üzerine şu uyarı da not olarak eklenmiştir: "Bu ağacın etrafında dönmek bid'attır, hurafedir ve günahtır."

Kastamonu'da Efsanelerle Örülü Türbe Geyikler Yardıma Koştu!

Evliyalar Haftası’nda Benli Sultan’a Ziyaret Artacak

Her yıl Evliyalar Haftası’nda yüzlerce kişi, hem manevi huzur bulmak hem de dualarını iletmek için Benli Sultan Külliyesi’ni ziyaret ediyor. Kastamonu’nun manevi kimliğini yansıtan bu türbe, hem inanç turizmi açısından hem de kültürel miras bakımından önemli bir yere sahip.

Kastamonu'da Efsanelerle Örülü Türbe Geyikler Yardıma Koştu! 2Kastamonu'da Efsanelerle Örülü Türbe Geyikler Yardıma Koştu! 1