Türkiye'nin önde gelen çeltik üretim merkezlerinden biri olan Kastamonu'nun Tosya ilçesinde, üreticiler bahar aylarının gelmesiyle birlikte tarlalara indi. Ilgaz Dağı’ndan gelen kar sularıyla beslenen bereketli topraklarda, sarıkılçık pirincinin ekimine başlandı. Dizlerine kadar suyun içinde çalışan çiftçiler, zorlu fakat kıymetli bir sürecin ilk adımlarını atıyor.

Tosya Çeltik Pirinç (10)

10 Bin Dekarlık Alanda Çeltik Ekimi

Tosya, ülkemizde pirinç üretimiyle öne çıkan ilçelerden biri. Yaklaşık 10 bin dekarlık alanda başlatılan çeltik ekim çalışmaları, Devrez Çayı etrafındaki verimli topraklarda gerçekleşiyor. Bölgenin meşhur "sarıkılçık" pirinci başta olmak üzere, "Yaşar", "Maratelli" ve "Osmancık" türlerinde de ekim yapılıyor. Türkiye'nin ilk çeltik fabrikasına ev sahipliği yapan Tosya, geleneksel yöntemlerle kaliteli pirinç üretimini sürdürüyor.

Kadın Eliyle Sarıkılçık Üretimi

10 yıldır sarıkılçık çeltiğiyle uğraşan çiftçi Sevgi Çalışır, ekim sürecinin titizlikle yürütüldüğünü belirtiyor. “Tohumu önce yıkıyoruz, sonra 3 gün boyunca suda bekletiyoruz.

Tosya Çeltik Pirinç (7)

Ardından tarlaları keşan ediyoruz ve gübreleme işlemi yapıyoruz. Tüm aşamaları kendimiz yürütüyoruz” diyerek, üretimin ne kadar emek gerektirdiğine dikkat çekiyor.

Tosya Çeltik Pirinç (8)

Genetiğiyle Oynanmamış Ata Tohumu

Sarıkılçık çeltiği, genetiğiyle oynanmamış nadir tohumlar arasında yer alıyor. Bu özelliğiyle de hem sağlıklı hem de lezzetli bir ürün olarak öne çıkıyor.

Tosya Çeltik Pirinç (9)

Üretici Akif Bilgili, bu pirincin Osmanlı mutfağında dahi yer aldığını belirterek, “Sarıkılçık, yüzde 17 gibi düşük şeker oranına sahip. Bu nedenle özellikle şeker hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebiliyor” diyor.

Tosya Çeltik Pirinç (5)

Zorlu Ama Değerli Bir Üretim Süreci

Çiftçi Aydın Çalışır da sarıkılçık üretiminin zorluklarına değiniyor: “Bu pirinç, narin yapısı nedeniyle dikkatli bakım istiyor.

Tosya Çeltik Pirinç (2)

Verimi az olsa da genetiği bozulmamış olması ve düşük şeker oranı nedeniyle değerli. Biz de bu mirası yaşatmaya çalışıyoruz.”

Tosya Çeltik Pirinç (6)

Doğal Yöntemlerle Üretim Ön Planda

Üreticiler kimyasal gübre yerine hayvan gübresi kullanmaya yönelmiş durumda. Sarıkılçık pirincinin hem doğal yöntemlerle üretilmesi hem de lezzeti, pazarda büyük ilgi görmesini sağlıyor.

Tosya Çeltik Pirinç (3)

Çiftçi Hasan Eryiğit, “Pazarda yok satıyor. Su oranı yüksek, lezzeti ise tartışılmaz” sözleriyle ürünün ne kadar kıymetli olduğunu vurguluyor.

Kaynak: İHA