Kastamonu'da, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı iş birliğiyle başlatılan “Sağlıklı Çocuk, Sağlıklı Gelecek” programı kapsamında öğrencilere sağlık okuryazarlığını artırmaya yönelik eğitimler veriliyor. Etkinlikte konuşan Kastamonu Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, çocukların erken yaşta sağlık bilinci kazanmasının önemine dikkat çekerek, "Tüm çocuklara sağlık bilincini aşılamak istiyoruz" dedi.
Eğitici Standlar Kuruldu, Sağlık Araçları Tanıtıldı
Program kapsamında Ali Fuat Darende İlkokulu’nun bahçesinde kurulan çeşitli stantlarda öğrencilere; temel sağlık hizmetleri, diş fırçalama teknikleri, sağlıklı beslenme, zararlı gıdalar, kişisel hijyen ve bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları gibi birçok konuda interaktif eğitimler verildi. İl Ambulans Servisi Başhekimliği ve UMKE ekipleri de öğrencilere ambulans ve kurtarma araçlarını tanıtarak sağlık mesleklerini yakından tanıma fırsatı sundu. Etkinlik sonunda öğrencilere “sağlık elçisi” rozeti ve “sağlık elçisi görev kartı” takdim edildi.
"Biz istiyoruz ki çocuklarımızın yeşil alanları artsın"
Program sürecinde okul bahçesindeki stantları gezen Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, çevre ve sağlık arasındaki ilişkiye vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:
"Sağlık İl Müdürlüğümüz, çocuklarımıza sağlık konusunda bilinç kazandırmak için UMKE’siyle, Aile Hekimleri ile bütün birimleriyle burada yer alıyorlar. Öğretmenlerimiz ve doktorlarımız, hemşirelerimiz işbirliği yapıyorlar. Çocuklarımıza daha güzel bir gelecek bırakmak için sağlıklı bir gelecek bırakmak için öncelikle bilinçli olmak gerekiyor. Bizim amacımız burada bir sağlık bilincini kazandırmak. Sağlıklı çevre, sağlıklı çocuk ikisi birbirini tamamlayan unsurlardır. Bugün dünyada maalesef yüzde 60 oranında sağlıklı çevre olmamasından dolayı çocuklarımızda astım hastalığının fazla olduğunu görüyoruz. Aynı şekilde derelerde kullanılan plastik ürünlerden dolayı pestisit denen bitkisel ilaçlardan dolayı çocuklarımızda yine rahatsızlıklar görülmektedir. Sağlıklı çevre olmadan yaşamak mümkün değildir. Çocuklarımızın daha çocuk yaşta hastanelerde aslında ve diğer hastalıklarla boğuşmamasını istiyoruz. Biz istiyoruz ki çocuklarımızın yeşil alanları artsın."
"Milli Eğitim Bakanlığımıza ortaklaşa vermek istiyoruz"
İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz ise programın Kastamonu genelinde yaygınlaştırılacağını belirterek, şu bilgileri verdi:
"Ülkemizin ve geleceği olan çocuklarımızın sağlık bilincini bu yaşlarda oluşturmak, onların bir farkındalığını artırmak ve ailelerine de bu farkındalığı sirayet ettirmek istiyoruz. Burada 78 tane istasyonumuz var. Ulusal Medikal Kurtarmadan 112’ye, hareketli yaşamdan ağız diş sağlığına, aile hekimliğinden aşıdan hareketli yaşama kadar bütün alanlarda çocuklara bir farkındalık oluşturmak ve onların da sağlık bilincini bu yaşlarda kazanmasını sağlamak ve dolayısıyla da gelecekteki sağlık yaşamlarına olumlu katkıda bulunmak istiyoruz. Bir planlama çerçevesinde belki bu kadar geniş katılımlı olamayabilir ama eğitimlerimizi bütün okullarımızda arkadaşlarımız giderek okullarımıza veriyorlar. Bu eğitimi de biz, bütün bu yaştaki çocuklara Milli Eğitim Bakanlığımıza ortaklaşa vermek istiyoruz."
Miniklerden Büyük Farkındalık
Etkinliğe katılan öğrenciler de programdan memnun kaldıklarını dile getirdi. Ali Fuat Darende İlkokulu öğrencisi Almira Simsar, etkinlikle ilgili düşüncelerini şu sözlerle paylaştı:
"112 acilin görevlerini, UMKE’nin görevlerini, dişimizin nasıl fırçalanacağını, sağlıklı beslenmeyi öğrendik. Bunun yanı sıra bir sürü oyunlar oynuyoruz. Hepsi de çok heyecanlı ve çok güzel, çok eğlenerek oynuyoruz. El baskısı yaptık. Ellerimizi nasıl yıkayacağımızı öğrendik. Çok güzel bir etkinlikti, çok faydalı olmuş, özellikle de biz öğrenciler faydasını gördük. Burada öğrendiklerimi evde de uygulamaya çalışıyorum. En çok dikkatimi ambulans çekti. Orada ilk acil müdahaleleri yapan sağlık ekiplerinden çok şey öğrendim."