Kastamonu Valisi Meftun Dallı, şehrin köklü tarihini yansıtan önemli bir ibadethane olan Honsalar Camii hakkında dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Tarihî ve mimari özellikleriyle ön plana çıkan cami, geçmişte yaşanan nadir bir hadiseye de ev sahipliği yaptı.

Honsalar Camii Nerede Bulunuyor?

Kastamonu Valisi Meftun Dallı paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Kastamonu Merkez, Honsalar Mahallesi Gökdere Caddesi üzerindedir. Honsalar kelimesinin ordu komutanı, kale komutanı, vezir gibi yöneticileri ifade eden hondsâlar ifadesinden geldiği düşünülmektedir."

Mimari Yapısı ve Özellikleri

Caminin tarihî dokusu mimarisine de yansıyor:

"Caminin kitabesi bulunmamakla beraber, mimarî yapısı ile minaresi Selçuklu ve beylikler dönemine ait olduğunu göstermektedir."

"15x19 metre ebadındaki caminin duvar kalınlığı 110 cm’dir. Minare kapısı üzerindeki niş, süslüdür. Ahşap tavanın ortasında süslü bir göbek bulunmaktadır. Bu süslü göbekten ve tavandaki kirişlerden, günümüzde sade görünen tavanın eskiden tezyinatlı olduğu anlaşılmaktadır."

"Minberi ahşap ve sade, mihrabı alçıdan ve geometrik motiflerle müzeyyendir. Ahşap vaaz kürsüsü üzerindeki “Kastamonu Valisi Mehmed Galib Bey’in vakfıdır.” ifadesi kürsünün Vali Mehmed Galib Bey tarafından vakfedildiğini göstermektedir."

İslam Tarihinde Eşi Benzeri Az Görülen Olay

Vali Dallı, caminin tarihî anlamını vurguladığı paylaşımında dikkat çeken bir olayı da aktardı:

"Candaroğlu İsfendiyar Bey zamanında #Osmanlı padişahı Çelebi Mehmed, Kastamonu üzerine yürümüş, İsfendiyar Bey de Sinop'a çekilmiştir. Yapılan anlaşma neticesinde Osmanlı ordusunun kuşatması kaldırılmıştır. Anlaşmaya göre Candaroğulları ülkesinde Çelebi Mehmed adına sikke kesilip hutbe de onun adına okutulacaktır. Anlaşma gereği Kastamonu'daki camilerde cuma hutbesi Çelebi Mehmed adına okunmuştur."

Ancak bu süreçte istisnai bir tavır dikkat çekmiştir:

"İsfendiyar Bey’in veziri yahut ordu komutanı olan Hondsâlar, 'Ben İsfendiyar Bey’den başkası adına hutbe okutmam' diyerek kendi camiinde Çelebi Mehmed adına hutbe okutmayı reddetmiştir. O dönemde Kastamonu’da aynı anda iki hükümdar adına hutbe okutulmuştur. Bu olay, İslam tarihinde eşine rastlanması zor bir olaydır."

Şeyh Şâbân-ı Velî de Bu Camiide Kalmıştır

Vali Dallı'nın aktarımına göre cami, manevî önemiyle de öne çıkıyor:

"Hazret-i Pîr Şeyh Şâbânı Velî (kuddise sirruh), 1530 civarında bir dönem burada kalmış ve irşad faaliyetini buradan yürütmüştür."

Günümüzde Hâlâ İbadete Açıktır

Tarih boyunca birçok kez tamir gören cami, bugün de faal durumda:

"Tarih içerisinde defalarca tamirden geçirilen cami, günümüzde ibadete açık olan tarihî camilerimizdendir."