Kastamonu'da “Katil arı” olarak bilinen ve bilimsel adı Dryocosmus kuriphilus olan gal arısı, kestane ağaçlarının verimini düşürerek önemli ekonomik ve ekolojik zararlara yol açıyor.

Kastamonu Gal Arası Biyolik Mücadele (1)

Zararlıya Karşı Doğadan Gelen Destek: Torymus Sinensis

Türkiye’de ilk kez 2014 yılında görülen gal arısı, 2021 itibarıyla Kastamonu'nun sahil bölgelerinde yoğun kestane ormanlarına yayılmış durumda. Bu tehlikeye karşı Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’nün 2022 yılında başlattığı biyolojik mücadele programı, bu yıl dördüncü kez uygulamaya alınıyor.

Kastamonu Gal Arası Biyolik Mücadele (6)

Mücadelede, gal arısıyla beslenen “Torymus sinensis” isimli faydalı böcek kullanılıyor. Laboratuvar ortamında üretilen bu böcekler, zararlı arıların bulunduğu alanlara salınarak doğal dengenin yeniden kurulması hedefleniyor. 2025 yılı kapsamında Cide, İnebolu, Bozkurt ve Çatalzeytin Orman İşletme Müdürlükleri sınırlarındaki 12 farklı noktada bu biyolojik salım işlemleri gerçekleştiriliyor.

Kastamonu Gal Arası Biyolik Mücadele (5)

2000 Böcek Doğaya Salındı

Kastamonu Orman Bölge Müdürü Hakan Yaslıkaya, Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Faruk Karbuzoğlu ile birlikte Cide ilçesine bağlı Toygarlı köyü Soğuksu mevkiinde 2000 adet faydalı böceğin doğaya bırakıldığını açıkladı. Etkinliğe AK Parti Kastamonu İl Başkanı Ahmet Sevgilioğlu ve Cide İlçe Başkanı Güner Durası da katıldı.

Kastamonu Gal Arası Biyolik Mücadele (4)

Mücadele Çift Yönlü Devam Ediyor

Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Faruk Karbuzoğlu, gal arısına karşı iki farklı yöntemin uygulandığını ifade etti. “Biyolojik mücadelede, gal arısıyla beslenen Torymus sinensis kullanılıyor. Diğer yöntem ise biyoteknik mücadele, yani zararlının yayılımını sınırlayıcı teknikler. Ancak şu an en etkili yöntem, faydalı böceklerin doğaya salınması” dedi.

Kastamonu’da yürütülen bu doğa dostu mücadele, kestane ağaçlarının sağlığını korumayı ve üreticilerin maddi kayıplarını önlemeyi amaçlıyor. Yetkililer, gal arısı tehdidi sona erene kadar çalışmaların kararlılıkla süreceğini vurguluyor.

Kaynak: Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü