Kastamonu genelinde kestane üretimini tehdit eden zararlılara karşı yürütülen çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Özellikle son yıllarda ciddi verim kayıplarına yol açan kestane gal arısına karşı, İnebolu ve Doğanyurt ilçelerinde kapsamlı bir mücadele programı hayata geçirildi. İnebolu Orman İşletme Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen bu çalışmalar, bölgedeki kestane ağaçlarını korumayı ve üretimdeki düşüşü önlemeyi hedefliyor.
Sarı Yapışkan Tuzaklarla Etkin Takip

Zararlı popülasyonunun kontrol altına alınması amacıyla gerçekleştirilen uygulamada, iki aşamalı bir plan izlenerek toplam 5 bin adet sarı yapışkanlı tuzak doğaya yerleştirildi. Bu tuzaklar, özellikle kestane ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu ormanlık alanlara asılarak gal arısının yayılımı yakından takip edilmeye başlandı. Uzmanlar, bu yöntemin hem zararlının yoğunluğunu ölçmede hem de popülasyonun azaltılmasında önemli rol oynadığını vurguluyor.
Vatandaş Katılımı ile Güçlü Mücadele
Projede dikkat çeken bir diğer unsur ise yerel halkın sürece aktif şekilde dahil edilmesi oldu. Bölge sakinlerine toplam 1.500 adet sarı yapışkanlı tuzak dağıtıldı ve bu tuzakların doğru kullanımı hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı. Böylece yalnızca resmi ekiplerin değil, vatandaşların da katkısıyla daha geniş bir mücadele ağı oluşturuldu. Bu yaklaşımın, zararlıyla mücadelede sürdürülebilir başarı sağlanmasına önemli katkı sunduğu ifade ediliyor.

Olumlu Sonuçlar ve Gelecek Planları
İnebolu Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin sahada yaptığı gözlemler sonucunda, uygulanan yöntemlerin oldukça etkili olduğu belirlendi. Tuzaklardan elde edilen veriler sayesinde kestane gal arısının hareketleri daha net şekilde analiz edilirken, bu bilgilerin ilerleyen dönemlerde yapılacak çalışmalara yön vereceği belirtildi.
Uzmanlar, kestane üretiminin bölge ekonomisi için büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, bu tür mücadele çalışmalarının kesintisiz devam edeceğini vurguluyor. Yapılan uygulamalar sayesinde hem doğal denge korunuyor hem de üreticilerin kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Kastamonu’da başlatılan bu kapsamlı mücadele, Türkiye genelinde kestane üretimini tehdit eden zararlılarla savaşta örnek bir model olarak öne çıkıyor.





