11 Mayıs 2023’te Kastamonu’nun Topçuoğlu Mahallesi’nde meydana gelen olayda, 5 aylık Esmanur G. evde ölü bulunmuştu. Polis ekipleri tarafından başlatılan soruşturmada, bebeğin annesi Yasemin G. ile birlikte yaşadığı C.H. gözaltına alındı. Yapılan otopsi raporunda, minik bebeğin yeterli beslenemediği ve bakımsızlıktan hayatını kaybettiği ortaya çıktı.
Yargılama Süreci
Anne Yasemin G. ve C.H. hakkında “kasten öldürme” ve “ihmali davranışla yakın akrabayı öldürme” suçlarından dava açıldı. İlk aşamada tutuklanan sanıklar, yargılama sürecinde geçici olarak tahliye edildi. Ancak davanın devamında Cumhuriyet Savcısı, Yasemin G.’nin ağır cezalandırılmasını, C.H.’nin ise delil yetersizliğinden beraatini talep etti.
“Çocuğun gözleri kapalıydı, her yeri kasılmıştı”
Duruşmada ifade veren anne Yasemin G., olay günü sabah evden çıktığını, geceyi dışarıda geçirdiğini ve ertesi gün eve döndüğünde bebeğini ölü halde bulduğunu söyledi. Savunmasında, "Evden çıkınca bir daha içeri giremedim. Evden çıkmadan çocuğa baktım, mamasını verdim, emzirdim. Sütüm yetmediği yerde mamasını veriyordum. Gündüz dışarı çıkmıştım, akşam eve giremedim, köpek vardı. Geceyi dışarıda geçirdim. Sabah ezanı vaktinde eve girebildim. Bütün gün dışarıdaydım. Kafamda da bir şeyler vardı. Nasrullah Meydanı'nda kaldım. Gece bankta biraz uyumuşum. Sabah ezanının sesiyle uyanınca eve gittim, çocuğa baktım. Çocuğun gözleri kapalıydı, her yeri kasılmıştı. Altını değiştirdim. Emzirecektim ama emmedi. Ben de C.H.'yi aradım, 'çocuğa bir şey olmuş' dedim. 112'yi polisi ben aramadım. Annemi aradım, annem geldi, çocuğa baktı, 'çocuğu öldürmüşsün' dedi, evden gitti"ifadelerini kullandı.
C.H. ise mütalaa doğrultusunda beraatını talep etti.
Avukatı ise bebeğin ölüm nedeninin kesin olarak belirlenemediğini, evde mama bulunmamasının annenin maddi imkânsızlıklarından kaynaklandığını öne sürerek beraat talep etti. Avukat,”Bu doğrultuda mütalaayı kabul etmiyoruz. Bebeğin kesin ölüm sebebi tespit edilememiştir. Müvekkilim daha önceki duruşmalarda parası olmadığı için mama alamadığını ifade etmiştir. Olay yeri inceleme raporunda da evde mama bulunamamıştır. Müvekkilimin ihmal nedeniyle ölümüne sebep olduğu gerekçesiyle mahkemenizde yargılanacak somut bir delil bulunamamıştır. Üzerine atılan suçlamalardan ötürü müvekkilimin beraatına karar verilmesini talep ederiz" şeklinde konuştu.
Mahkemenin Kararı
Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesi, yapılan değerlendirmeler sonucunda anne Yasemin G.’yi, “altsoydan kendisini savunamayacak çocuğa yönelik ihmal davranışlarından ötürü kasten öldürme” suçundan 22 yıl hapis cezasına çarptırdı. C.H. ise beraat etti.
Kararın ardından Yasemin G. duruşma salonunda gözaltına alındı ve cezaevine teslim edildi. Mahkeme sonrası sanığın rahat tavırları dikkatlerden kaçmadı.