Türk dünyasının ortak sesi, Kazak Türkü şair, düşünür ve besteci Abay Kunanbayev'in kültürel mirası Kastamonu'da akademik bir zeminde yeniden yorumlanıyor. Kastamonu Üniversitesi, “Abay ve Türk Dünyasının Dili, Edebiyatı, Kültürü Sempozyumu”na ev sahipliği yaparak Türk kültürüne ve ilim dünyasına önemli bir katkı sağlıyor.

Uluslararası Katılım, Bilimsel Zemin

Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile Edebiyat ve Toplum Öğrenci Topluluğu iş birliğinde düzenlenen sempozyumun açılışı, İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaymakcı, Dekan Prof. Dr. M. Serhat Yılmaz, El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Salkınbay Anar Bekmırzakızı, akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Saygı duruşu ve iki ülkenin milli marşlarının ardından başlayan programda, ilk konuşmayı Çağdaş Türk Lehçeleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Söylemez yaptı. Söylemez, Abay Kunanbayev’in yalnızca Kazak edebiyatında değil, tüm Türk dünyasında ortak vicdan ve bilge bir ses olduğunu vurguladı. Etkinliğin anlam ve önemine değinen Söylemez, katkılarından dolayı Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’a teşekkür etti.

Kastamonu Üniversitesi’nde Abay Kunanbayev Rüzgarı Esti! 8-2

“Halkını seven, bilgisini halkına adar”

El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Salkınbay Anar Bekmırzakızı da sempozyumun, Türk halklarının kültürel ortaklıklarını yeniden gündeme taşıdığını belirterek şunları söyledi:

"Bu sempozyum, farklı ülkelerden bilim insanlarını bir araya getirerek Türk dünyasının ortak mirasını yaşatmak açısından çok kıymetlidir. Abay’ın diliyle söyleyecek olursak, ‘Halkını seven, bilgisini halkına adar.’”

Sempozyumun açılışına Kazakistan’dan El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canseyit Tümanbayev’in gönderdiği mesaj da okundu. Ardından katkı sunan akademisyenlere teşekkür belgeleri takdim edildi.

Kastamonu Üniversitesi’nde Abay Kunanbayev Rüzgarı Esti!-2

Akademik Sunumlarla Abay’ın Mirası Derinlemesine İncelendi

Açılış oturumunda;

  • Prof. Dr. Anar Salkınbay Bekmırzakızı “Abay-İnsan Bilincinin Reformcusu”,
  • Prof. Dr. Naciye Ata Yıldız “Abay’ın Kara Sözleri’nin Edebi Yönü”,
  • Prof. Dr. Danday Iskakulı “Abay’ın Şiirinde Türk Dünya Görüşü”,
  • Prof. Dr. Orhan Söylemez “Abay ve Abiş”,
  • Prof. Dr. Magripa Yeskeyeva Kaynarbaykızı “Abay Dilinde Çift Anlamlılık”,
  • Prof. Dr. Ekrem Ayan ve Ayşenur Kiper “Abay Kunanbayev’in Yetiştiği Dönemde Tarihi Olaylar, Sosyal ve Siyasi Durum” başlıklı sunumlarıyla yer aldı.

Kastamonu Üniversitesi’nde Abay Kunanbayev Rüzgarı Esti! 3-2

Sekiz Ülkeden 114 Katılımcı ile Kültürel Buluşma

Sempozyum, Kazakistan ile Kastamonu Üniversitesi iş birliğinde düzenleniyor. Etkinlikte; farklı Türk lehçelerini konuşan sekiz ülkeden toplam 114 katılımcı yer alırken, 95 akademik bildiri sunulacak. Sempozyum, hem yüz yüze hem de çevrim içi olarak devam edecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı