Kastamonu Üniversitesi öğrenci topluluklarının çevre ve iklim alanında hazırladığı 8 proje, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yürütülen Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Üniversite, kabul edilen proje sayısı bakımından Türkiye genelinde üçüncü sırada yer aldı.
Türkiye’nin ev sahipliğinde 9-20 Kasım 2026 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP31) kapsamında gerçekleştirilen “Çevre ve İklim” özel çağrısının sonuçları açıklandı.
22 Haziran-18 Eylül 2026 tarihleri arasında alınan başvurular kapsamında Türkiye’nin 79 ilinden toplam 855 proje sisteme yüklendi. Başvuruların 303’ünü ulusal, 552’sini ise yerel projeler oluşturdu.
Yapılan değerlendirmeler sonucunda 76 ilden 99 ulusal ve 205 yerel olmak üzere toplam 304 proje destek almaya hak kazandı.
Kastamonu Üniversitesi’nden 8 proje destek aldı
Kastamonu Üniversitesi öğrenci toplulukları tarafından hazırlanan projelerden 3’ü ulusal, 5’i ise yerel düzeyde desteklenmeye değer bulundu.
Ulusal düzeyde destek alan topluluklar Dünya Dili Türkçe Öğrenci Topluluğu, Patika365 ile Uluslararası Ticaret ve Lojistik Öğrenci Topluluğu oldu. Üniversitenin farklı öğrenci toplulukları tarafından hazırlanan 5 proje de yerel düzeyde destek kapsamına alındı.
Bu sonuçla Kastamonu Üniversitesi, kabul edilen proje sayısı bakımından Türkiye genelinde öne çıkan üniversiteler arasında yer aldı. Karabük ve Çanakkale üniversiteleri en fazla projesi desteklenen üniversiteler olarak ilk sırayı paylaşırken, Hakkâri Üniversitesi ikinci sırada yer aldı. Kastamonu Üniversitesi ise 8 projeyle üçüncü sırada yer aldı.
Projeler çevre ve iklim çalışmalarına katkı sağlayacak
Destek almaya hak kazanan projelerde çevre koruma, iklim değişikliğiyle mücadele, sıfır atık ve geri dönüşüm, sürdürülebilir yaşam ile çevresel farkındalık gibi başlıklar öne çıkıyor.
Projeler sayesinde öğrencilerin çevre ve iklim sorunlarına yönelik çözüm odaklı çalışmalar geliştirmesi ve bu çalışmaların toplum genelinde farkındalık oluşturması hedefleniyor.
Desteklenen projelerin 14 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında uygulanması planlanıyor.
Rektör Topal’dan öğrencilere teşekkür
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, üniversitenin öğrenci topluluklarının ÜNİDES kapsamında elde ettiği başarının öğrencilerin proje üretme ve uygulama konusundaki yetkinliklerini ortaya koyduğunu belirtti.
Öğrenci topluluklarının sosyal ve kültürel faaliyetlerin yanı sıra toplumsal ihtiyaçlara yönelik projeler geliştiren ve uygulayan yapılar hâline geldiğini ifade eden Topal, özellikle çevre ve iklim gibi küresel ölçekte önem taşıyan konularda öğrenciler tarafından hazırlanan çalışmaların değerli olduğunu söyledi.
Kastamonu Üniversitesi’nin 8 projesinin desteklenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Topal, öğrencilerin çevre ve iklim konusundaki duyarlılığının yanı sıra çözüm üretmeye yönelik proje geliştirmelerinin önemli olduğunu vurguladı.
Topal, projelerin hazırlanması ve yürütülmesine katkı sağlayan öğrencilere, akademik danışmanlara ve Kastamonu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne teşekkür etti.





