Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde, mendirek arkasındaki kıyıda vatoz görüntülendi. Sahilde vakit geçiren vatandaşlar, vatozu fark edince panikle denizden çıktı. Kuyruğunda zehirli diken taşıyan ve temas halinde insan sağlığı için risk oluşturabilen vatozun görülmesi üzerine bölgede denize girenlere dikkatli olunması yönünde uyarı yapıldı.

Uzmanlar Uyarıyor: Dikkatli Olunmalı

Yetkililer, yaz mevsiminde deniz canlılarının kıyıya yaklaşmasının olağan olduğunu ancak vatoz gibi tehlikeli türlere karşı vatandaşların temkinli davranmaları gerektiğini belirtti. Özellikle sığ sularda yüzülürken dikkatli olunması gerektiği vurgulanırken, herhangi bir temas halinde ise derhal sağlık kuruluşlarına başvurulması tavsiye edildi.

Vatoz Balığı Nedir?

Genellikle sıcak ve ılıman denizlerde yaşayan vatozlar, kuyruğundaki zehirli dikenle kendilerini savunabilir. İnsanlara doğrudan saldırmayan bu canlılar, üzerine basılması halinde savunma refleksiyle kuyruklarını kullanarak zarar verebilir. Bu nedenle uzmanlar, kıyı bölgelerinde yürürken dikkatli olunmasını öneriyor.

Kaynak: Yeni İnebolu/Kadir Yıldırım