Zonguldak’ın Devrek ilçesi, yalnızca bir zanaatkârını değil, aynı zamanda bir kültür taşıyıcısını kaybetmenin hüznünü yaşıyor. İlçenin bastonculuk geleneğinde kadın emeğinin simgesi haline gelen Mürvet Okur, 76 yaşında hayata veda etti. Yarım asra yaklaşan meslek hayatı boyunca sabırla işlediği her baston, onun el emeğini olduğu kadar Devrek’in köklü zanaat mirasını da yansıttı.
1987 yılında baston ustalığına adım atan Okur, bu alanda “ilk kadın usta” unvanını alarak ilçede alışılagelmiş kalıpların dışına çıkan bir hikâye yazdı. Atölyesinde geçen uzun yıllar boyunca sadece üretim yapmadı; aynı zamanda bastonun bir ihtiyaç eşyasından öte, estetik ve kültürel bir değer olduğunu anlatan isimlerden biri oldu.

Yıllara Yayılan Emek ve Ustalık
Devrek bastonu, ince işçiliği ve kendine has süslemeleriyle Türkiye’nin önemli el sanatları arasında gösteriliyor. Bu geleneğin erkek ustalar arasında sürdürüldüğü bir dönemde mesleğe başlayan Mürvet Okur, azmiyle hem saygı kazandı hem de kadınların da bu alanda var olabileceğini gösterdi. Onun atölyesinden çıkan bastonlar zamanla ilçenin sınırlarını aştı; siyasetçilerden devlet insanlarına, sanatçılardan koleksiyonerlere kadar pek çok isme ulaştı.
Okur’un yaptığı her baston, el işçiliğinin inceliğini taşıdığı kadar bir ustanın karakterini de yansıtıyordu. Yakın çevresi, onun çalışırken gösterdiği titizliği ve sabrı sık sık dile getiriyor; baston yapımını yalnızca bir meslek değil, adeta bir yaşam biçimi olarak gördüğünü anlatıyor.
Devrek’te Hüzünlü Veda
Mürvet Okur için Merkez İbrahim Ağa Camii’nde cenaze namazı kılındı. Törene ilçe protokolü ile birlikte çok sayıda vatandaş katıldı. Yıllarca ilçenin kültürel kimliğine katkı sunan bir ustaya veda etmenin hüznü, kalabalığın sessizliğinde hissedildi. Okur’un naaşı, duaların ardından Devrek Belediyesi Yeni Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Evli ve iki çocuk annesi olan Mürvet Okur, ardında hem ailesine hem de Devrek bastonculuğuna miras kalan güçlü bir emek hikâyesi bıraktı. Onun adı, ilçede baston denildiğinde hatırlanan ustalar arasında yaşamaya devam edecek.





