Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Ramazan ayında tiryakilerin sigarayla oruç açmanın hayatlarına malolabileceğine dikkat çekti.

İftarda sigaranın öldürücü etkisine dikkat!

İftarda 3-4 sigarayı art arda içerek, 15-16 saat sigaradan arınmış olan vücudu, bir anda sigara dumanı ile dolduran tiryakileri bekleyen çok büyük bir tehlike var: Sigaranın içinde bulunan karbormonoksit gazı. Sigara; uzun dönemde kanser, kronik akciğer ve damar hastalığı yapıcı etkisinin yanında, içinde bulunan karbonmonoksit gazı nedeniyle ani ritim bozukluğuna da neden olmaktadır. Sigara aynı zamanda akut nikotin zehirlenmesi sonucu koroner damar spazmına neden olmakta ve bu durum, ölümle sonuçlanabilmektedir. Ayrıca kanın pıhtılaşmasını sağlayan “fibrinojen” sigara içicilerinde arttığı gibi, kanda bulunan trombositlerin çökme hızının artması da ani pıhtı oluşmasını hızlandırarak kalp krizini davet etmektedir. Bu nedenler göz önüne alındığında, Ramazan ayında uzun süren açlığın sonunda iftarda bir bardak suyun ardından içilen 3-4 adet sigaranın “ölüm sigarası” olabileceği unutulmamalıdır.

Tiryakiler sigarayla iftar açma alışkanlığından vazgeçsin

Sigara tiryakileri iftara sigara içerek başlamak ya da az bir miktar yemeğin hemen ardından ardı ardına sigara içmek yerine, Ramazan ayını fırsat bilerek sigarayı kesin olarak bırakmalıdır. Sigara içme alışkanlıklarından vazgeçemiyorlarsa, iftar sonrası bir tek sigaradan fazlasının intihar olduğu unutulmamalıdır.

Sigara sahurda da tehlikeli

Sahurda ertesi günün sigara ihtiyacını depolamak birden fazla içilen sigara da, iftardaki gibi tehlike arz etmektedir. Sahur sonrası sigara içerek dolu mide ile uykuya dalmak, kalp krizine davetiye çıkarır. Bunun için sahurda yemek yedikten 45 dk – 1 saat sonra uyumalıdır.

Kalbiniz için Ramazan’da sigarayı bırakın

Kalp sağlığınız için Ramazan’ı fırsat bilerek sigarayı bırakabilirsiniz. Sigara, koroner kalp hastalıklarını hızlandırıcı faktörlerin en önemlilerindendir. Ayrıca direkt olarak akciğeri etkilediği için kalp ameliyatı olan hastalarda da ameliyat sonrası ciddi sorunlara neden olmaktadır. Önemli olan sigaraya hiç başlamamanızdır. Ancak sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç kalmış sayılmazsınız. Sigara içiminin kadınlarda bıraktığı olumsuz etki, erkeklere göre çok daha fazladır. O nedenle eğer içiyorlarsa özellikle kadınlar Ramazan’da sigarayı bırakmalıdır. Sigaranın kadınlar üzerindeki en önemli etkisi, östrojeni parçalaması ve erken menopoza neden olmasıdır. Sigara içen kadın hastaların kalp ameliyatlarından sonra iyileşme süreçleri daha uzundur. Tiryakiler Ramazan’ı sigarayı bırakmak için vesile yapmalı, bunu başaramıyorlarsa iftar sonrası bir sigaradan fazla içmemelidir.

İftar sonrası sigara içenler dikkat!

KOAH Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, iftar sonrası sigara kullanımının insan sağlığı açısından çok büyük riskler taşıdığını söyledi. Süerdem, iftar sonrası içilen sigaraların beyin kanaması, inme hatta kalp krizine yol açabileceğine işaret etti.

Bir yandan oruçlar tutulurken diğer yandan da bazı alışkanlıklarımızdan kurtulmak için oldukça uygun bir dönem.

Hele ki sigara bağımlısı isek...

Sağlığımızı ciddi şekilde tehlikeye atan sigara kullanımı, Ramazan ayında tehlikesini daha da artıyor.

Ramazan ayını sigara tiryakisi olarak geçirmeye devam edenler bu haber size!

Oruç tutan sigara bağımlısı vatandaşlarımız oruçlarını açar açmaz hemen sigara içmeye yöneliyor.

Bu durumun sağlıklarına ne denli zararlar verdiğini, hatta ölümlere yol açabilen sonuçlar doğurduğunu bilmeden.

iftar sonrası sigara kullanımının sağlığa zararlarını mercek altına aldı.

Alanında uzman ismi aradık sorduk: İftardan sonra içilen sigaralar sağlığımızı ne yönde etkiler?

Bu doğrultuda KOAH Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem'e bağlandık.

Sigara bağımlılığının Ramazan ayında çok ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade eden Prof. Dr. Süerdem, "Sigara her zaman sağlığa zararlı tabii şüphesiz. Fakat oruç tutan sigara bağımlıları için Ramazan ayı önemli sorunlar yaratabiliyor. Birincisi nikotin eksikliğine bağlı yoksunluk belirtileri yaşanması. Bu belirtler baya sıkıntı verici. Bir kere sigara içme isteği çok artıyor nikotin alınmadığı için. Oruç saatleri de oldukça sıkıntılı geçiyor. Huzursuzluk ortaya çıkıyor, psikolojik zorlanmalar sonucunda kaygı, depresyon ve stres meydana geliyor. Oruç tutan sigara bağımlısı bir kişinin kişiliğinde oruç saatlerinde çok önemli değişiklikler oluyor. Eski mehmet gidiyor yerine yeni mehmet geliyor. Her şeye öfkelenen tepki veren, suratı asık kaşları çatık bir insan modeli karşımıza çıkıyor. Tabii yakınında bulunan insanlar da bundan çok olumsuz etkileniyorlar. Bütün bunların nikotin alamaması. Baş ağrısı oluyor, aşırı yorgunluk oluyor. Oruç tutmakta zorlanıyorlar, acaba tutmasam mı diyenler oluyor. Hatta orucu bırakanlar da oluyor." açıklamasında bulundu.

Beyin kanaması ve inme ile bu süreç sonuçlanabilir: Ciddi bir risk var burada

Kişinin hipertansiyonu varsa iftar sonrası sigara tüketiminin ani tansiyon yükselmesine hatta beyin kanaması ve inme geçirmeye kadar gidebileceğini söyleyen Süerdem, "İkincisi ise iftar saatini büyük bir hevesle bekleyen sigara bağımlıları, artan nikotin ihtiyacını gidermek için iftardan sonra hatta iftarı bitirmeden yemek ortasındayken aşırı bir sigara tüketmeye başlıyorlar. Bakın bu durum çok ciddi riskler taşıyor. Açığı kapatmak için üst üste sigara içimi olabiliyor. Düşünün bu kişinin hipertansiyonu varsa eğer ani tansiyon yükselmesi ve bir anda yemeği de fazla yediği için beyin kanaması ve inme ile bu süreç sonuçlanabilir. Ciddi bir risk var burada." şeklinde konuştu.

"Çok sayıda sigara içmek ve yoğun nikotin alımı, damarlarda daralmaya ve dolayısıyla kalp krizine neden olabiliyor"

Prof. Dr. Mecit Süerdem son olarak iftar sonrası çok sayıda sigara içmenin damarları daraltacağına vurgu yaptı.

Kamuda tasarruf tedbirleri memur alımını nasıl etkileyecek? Cumhurbaşkanı Yardımcısı açıkladı! Kamuda tasarruf tedbirleri memur alımını nasıl etkileyecek? Cumhurbaşkanı Yardımcısı açıkladı!

Damarların daralmasıyla birlikte ortaya kalp krizi riski çıktığını da sözlerine ekleyen Süerdem şunları söyledi:

Bir diğer risk ise kısa sürede çok sayıda sigara içmek ve yoğun nikotin alımı, damarlarda daralmaya ve dolayısıyla kalp krizine neden olabiliyor. Bu da bir diğer ciddi risk. Ramazan ayı sigarayı bırakmak için çok uygun bir dönem. Ramazan ayıyla birlikte oruç tutan sigara bağımlıları sigara konusunu yeniden düşünmeye başlarlarsa Ramazan ve oruç dönemi çok önemli bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

(Haber Merkezi)