Balıkçılık faaliyetlerinde denetim ve izleme kapasitesini artırmak amacıyla balıkçı gemilerinde kullanılan takip sistemleri yenileniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma kapsamında, Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi (BAGİS) cihazlarının modern versiyonları gemilere monte edilmeye başlandı.

19 Metre Üzeri Gemilerde Zorunlu Uygulama

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, 19 metre ve üzeri boydaki balıkçı gemilerinde yeni nesil BAGİS cihazlarının kurulumuna başlandığını açıkladı.

Türkyılmaz, 12 metre ve üzeri tüm balıkçı gemilerinin izleme sistemi bulundurmasının zorunlu olduğunu hatırlatarak, sistemin denizlerdeki avcılık faaliyetlerinin dijital ortamda takip edilmesini sağladığını belirtti.

Gemiler Anlık Takip Ediliyor

BAGİS sistemi sayesinde gemilerin kimlik, konum, zaman, hız ve yön gibi tüm seyir verileri uydu ve GSM altyapısı üzerinden kayıt altına alınıyor. Bu veriler haritalar üzerinde anlık olarak görüntülenebiliyor.

Yetkililer, yeni cihazların yasa dışı avcılıkla mücadelede daha etkin kontrol sağladığını ve denetim süreçlerini güçlendirdiğini ifade ediyor.

858 Yeni Cihaz Temin Edildi

Bakanlık ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğinde yürütülen proje kapsamında yaklaşık 1 milyon dolarlık bütçeyle 858 yeni izleme cihazı temin edildi. Bu cihazların özellikle büyük tonajlı gemilere öncelikli olarak takıldığı bildirildi.

Yıl Sonuna Kadar Tamamlanacak

Yeni BAGİS cihazlarının montajına 15 Nisan itibarıyla başlandığını belirten Türkyılmaz, çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi. Ayrıca gelecek yıl itibarıyla 19 metrenin altındaki gemiler için de yeni sistemlerin devreye alınması planlanıyor.

Yasa Dışı Avcılığa Karşı Sıkı Denetim

Yeni sistemle birlikte gemilerin daha sıkı şekilde takip edilebildiğini vurgulayan yetkililer, yasak bölgelerin sisteme tanımlanarak olası ihlallerin anında tespit edilebildiğini ifade etti.

Ayrıca Marmara Su Ürünleri Kontrol ve Denetim Merkezi üzerinden Türkiye genelinde denizlerdeki avcılık faaliyetlerinin 7/24 takip edildiği ve gerektiğinde saha ekipleriyle koordinasyon sağlandığı belirtildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı