Kastamonu’nun Karadeniz’e açılan önemli ilçelerinden Çatalzeytin’de sahil güvenliği ve kıyı koruma çalışmaları kapsamında dikkat çeken bir yatırım hayata geçiriliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının destekleriyle yürütülen proje için deniz sondaj çalışmaları başlatıldı.

Çatalzeytin sahilinde sondaj çalışmaları başladı

Çatalzeytin Belediye Başkanı Ahmet Demir’in girişimleri ve süreci yakından takip etmesi sonucunda, ilçenin sahil hattını deniz tahribatına karşı korumayı amaçlayan proje önemli bir aşamaya geldi. Proje kapsamında jeolojik ve jeoteknik etüt raporlarının hazırlanması için deniz sondaj çalışmalarına başlandı.

Çalışmaların tamamlanmasının ardından Çatalzeytin sahil hattına toplam 14 adet ayrık dalgakıran yapılması planlanıyor.

Dalgakıranlar sahili koruyacak

Çatalzeytin Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, dalgakıranların sahil hattından yaklaşık 75 metre ile 250 metre mesafede planlandığı belirtildi. Açıklamada, “Sahil hattımızdan yaklaşık 75 metre ile 250 metre mesafede planlanan ayrık dalgakıranlar, aralarında yaklaşık 26 metre açıklık bulunacak şekilde projelendirilmiştir. Her bir ayrık dalgakıran ise yaklaşık 120 metre uzunluğunda ve 40 metre genişliğinde inşa edilecektir” ifadelerine yer verildi.

Çatalzeytin Sahili Için Tarihi Proje (1)

Turizm ve yaşam kalitesine katkı sağlayacak

Hayata geçirilecek yatırımın, kıyı erozyonunun önlenmesine, sahil şeridinin korunmasına ve doğal yapının gelecek nesillere daha güvenli şekilde aktarılmasına katkı sağlaması hedefleniyor. Projenin aynı zamanda Çatalzeytin’in turizm potansiyelini artırması, çevresel sürdürülebilirliği desteklemesi ve ilçedeki yaşam kalitesine değer katması bekleniyor.

Belediye, yatırım dolayısıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına ve projede emeği geçen tüm kurumlara teşekkür ederek çalışmaların Çatalzeytin için hayırlı olmasını diledi.

Kaynak: Haber Merkezi