Kastamonu eski Belediye Meclis Üyesi, Mimar İzzet Serhat Köylü'nün son zamanlarda yaptığı paylaşımlar dikkat çekmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yapay zeka ile Karaçomak Deresi'nin ortasından tranvay geçiren Köylü, şimdide gündemine Taşköprü Sarımsağını aldı.
'Bugün ki konumuz Turizm' diyerek; Taşköprü Sarımsağı ile ilgili tasarımlarını, fikirlerini ve önerilerini sosyal medya hesabı üzerinden kamuoyu ile paylaşan İzzet Serhat Köylü, gündemine bakır, ahşap ve siyez bugdayınıda aldı.
TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞI TASARIMLARI GÖZ KAMAŞTIRDI
Taşköprü Sarımsağı Müzesi, Taşköprü Sarımsağından yapılmış ev gibi dikkat çeken ve göz kamaştıran tasarımlara yer veren İzzet Serhat Köylü şu açıklamayı yaptı: "Memleketimiz için #bifikirolsun diyoruz başka da bir şey demiyoruz. Bugün ki konumuz Turizm; Haddimize değil ama ilimizde turizmin nasıl gelişmesi gerektiğine dair bir kaç kelâm edeceğim. Turizm pazarlaması diye bir şey var biliyorsunuz. Gittiğiniz yerlerde insanların kendilerini bu pazarlama organizasyonuna teslim ettikleri bir durum söz konusu.
Turizm pazarlaması en basit tanımıyla ulusal ve uluslararası turizm örgütleri ile işletmelerin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde, turistlerin kişisel istekleri üzerine onların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik, aynı zamanda onların tatminini sağayıcı sistematik çabaların bütünü olarak tanımlanmaktadır.
Bu sistematik çabanın insanların gezdikleri yerden etkilenmesi ve nihayetinde o bölgeden aldıkları hatıraları memleketlerine taşıması ile o bölgenin yine turizmini geliştirecek, gelişimine yarayacak katma değerlerin üretilmesi ile de sonlandırılması gerekiyor.
Danimarkada bir viking köyünü örnek verdi
Örneğin Danimarkada bir viking köyünün deneyimlenmesi ile başlayan turizm macerası, karanlık çağda vikinglerin yaşadıkları evlerde kalmak ile, tarihsel süreçte yiyip içtikleri peynir ile süt ile et ile devam edip. En sonunda meşhur gemileri ile son bularak bir paket oluşturulup dünyanın bir çok yerindeki turistlere sunuluyor.
Bunu biz neden daha iyi yapmalıyız?
Örneğin Küre, bakır madeni ile ünlü, çıkarılmasından, işlenmesine ürün haline gelmesine bir süreç...
Taşköprümüzün sarımsağı mesela, her mevsimde olmayışı, ekilmesi, dikilmesi, toplanması, tadı, mineralleri...
3000 yıllık ata tohumu siyez ile meşhur ihsangazimiz mesela... Elimizde turizm paketi oluşturulabilecek buna benzer 20 İlçe var ve hepsi de birbirinden güzel farklı turizm potansiyeline sahip.
Sarımsağın bir müzesi olacaksa...
Müzeleşmeliyiz, lakin müzeleşirken bunu ar-geleşme ile birlikte götürmeliyiz.. Örneğin Sarımsağın bir müzesi olacaksa o müze sürekli kendini geliştirmeli, sarımsaktan elde edilen veya elde edilecek yenilikçi ürünlerin de argesi yapmalı. İçerisinde Araştırma merkezi de olmalı. Sanatta olmalı.. İnsanlar oradan çıktıklarında birer sarımsak savunucusu olmalılar..
Ki vatandaşın sarımsağının, bakır işçiliğinin el emeğinin, siyezinin değeri anlaşılsın."
(Mustafa Balcı)