Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde kuzu kestane fiyatlarında yaşanan düşüş, hem pazarcı esnafını hem de vatandaşları sevindirdi. Hasat döneminin başlamasıyla birlikte pazarlarda kestane miktarı artarken, sezonun ilk dönemlerinde 400-500 TL arasında satılan kuzu kestanenin fiyatı 150-250 TL seviyelerine kadar geriledi.

Son yıllarda az bulunması nedeniyle yüksek fiyatlarla satışa sunulan kestanenin bu sezon daha fazla miktarda pazara gelmesi, tüketicilerin de yüzünü güldürdü. İnebolu Halk Pazarı’nda tezgâhlardaki yerini alan kuzu kestane, kış aylarının sevilen lezzetleri arasında yerini almaya başladı.

İnebolu Halk Pazarı’nda Kestane Fiyatları Düştü

Kastamonu Inebolu Kestane Fiyat (1)

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde kurulan halk pazarında kuzu kestane bolluğu yaşanıyor. Sezonun başlangıcında 400-500 TL arasında değişen fiyatlarla satılan kestane, ürün miktarının artmasıyla birlikte 150-250 TL aralığında alıcı buluyor.

Geçtiğimiz yıl pazarlarda oldukça az görülen kestanenin bu sezon daha fazla bulunması, alışveriş yapan vatandaşlar için de sevindirici bir gelişme oldu. Fiyatların gerilemesiyle birlikte vatandaşlar, kış aylarında tüketmeyi tercih ettikleri kestaneye daha kolay ulaşma imkânı buldu.

Özellikle soğuk havaların yaklaşmasıyla birlikte sofralarda ve sokak lezzetleri arasında daha fazla tercih edilen kestane, İnebolu Halk Pazarı’nın dikkat çeken ürünlerinden biri haline geldi.

Kestane Üretiminde Gal Arısı Mücadelesinin Etkisi

Kastamonu Inebolu Kestane Fiyat (3)

Kestane satışlarında yaşanan artışla ilgili değerlendirmelerde bulunan pazarcı esnafı, bu yılki ürün miktarından memnun olduklarını ifade etti. Satıcılar, önceki yıl kestanenin neredeyse hiç bulunmadığını, bu sezon ise pazarlara daha fazla ürün geldiğini belirtti.

Esnaf, kestane ağaçlarına zarar veren gal arısına karşı yürütülen mücadele çalışmalarının olumlu sonuçlar vermeye başladığını düşündüklerini dile getirdi. Kestanenin yeniden bollaşmasının hem satıcılar hem de tüketiciler açısından önemli olduğunu vurgulayan pazarcılar, yapılan çalışmaların devam etmesinin bölgedeki kestane üretimine katkı sağlayacağını ifade etti.

Kestane satıcıları, mücadele çalışmalarında emeği geçenlere teşekkür ederek bu yılki bolluğun kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Kuzu Kestane Bolluğu Vatandaşları Sevindirdi

Kastamonu’da Kestane Bereketi! Kilosu 350 Tl’den Alıcı Buluyor (5)

Kastamonu ve çevresinde kış mevsimiyle özdeşleşen ürünlerden biri olan kuzu kestane, bu sezon fiyatındaki düşüşle yeniden vatandaşların ilgisini çekiyor. Geçen yıl pazarlarda sınırlı miktarda bulunan kestanenin bu yıl daha fazla tezgâhta yer alması, tüketicilerin özlediği lezzete ulaşmasını kolaylaştırdı.

İnebolu Halk Pazarı’nda 150-250 TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunulan kuzu kestanenin, hasat döneminin ilerlemesiyle birlikte pazardaki yerini koruması bekleniyor. Ancak fiyatların önümüzdeki günlerde nasıl değişeceği, ürün arzına ve piyasa koşullarına bağlı olacak.

Bu sezon yaşanan kestane bolluğu, bölgede yürütülen tarımsal mücadele çalışmalarının önemini de yeniden gündeme getirdi. Üreticiler ve pazarcı esnafı, kestane verimindeki olumlu gelişmelerin gelecek yıllarda da sürmesini umut ediyor.

Kaynak: İnebolu Postası