İkinci el araç satın alan birçok vatandaş, beklenmedik HGS borçlarıyla karşı karşıya kalıyor. Yeni Şafak Gazetesi'nin haberine göre Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) üzerinden yapılan otomatik tahsilatlar, sürücülere ekstra mali yük getiriyor.

Türkiye'de karayolu ulaşımında zorunlu hale gelen HGS, ikinci el araç satışlarında önemli bir soruna yol açıyor. Noter işlemleri sırasında geçmişe dönük HGS borçları ekranda görünmediği için yeni araç sahipleri, farkında olmadan önceki borçları üstleniyor. Özellikle özel işletmelere ait otopark ve otoyollardan kaynaklanan borçlar, yeni sahiplerinin karşısına çıkıyor.

Noter İşleminde Görünmeyen Borçlar Sonradan Tahsil Ediliyor

Her yıl yaklaşık 10 milyon ikinci el araç satışı gerçekleşiyor. Ancak noter devrinde HGS'ye bağlı borçlar kontrol edilmediği için alıcılar, geçmiş dönem borçlarından habersiz araç devralıyor. Daha sonra sistem, plakaya bağlı borçları yeni sahibin hesabından otomatik olarak kesiyor.

Yetkililer: Özel İşletmelerden Kaynaklı, Bizim Sorumluluğumuzda Değil

Borçla karşılaşan vatandaşların başvuruları ise sonuçsuz kalıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ve PTT, kesilen ücretlerin özel işletmelerden kaynaklandığını belirterek iade yapılamayacağını bildiriyor. Bu durum vatandaşları, üçüncü taraf işletmelerin uygulamaları karşısında korumasız bırakıyor ve çözüm arayışını zorlaştırıyor.

HGS Etiketi Zorunlu, Borçlar Anında Tahsil Ediliyor

Türkiye’deki 31 milyondan fazla araçta zorunlu olan HGS etiketi, PTT ve bankalar üzerinden temin ediliyor. Otomatik ödeme talimatı verilen sistemde, geçmişe ait borçlar da anında tahsil ediliyor. Özel otopark işletmeleriyle yapılan anlaşmalar da sistemin parçası olarak işliyor.

Yasal Düzenleme Eksikliği Yüzünden Mağduriyet Büyüyor

Sistemsel boşluklar nedeniyle her yıl binlerce kişi mağduriyet yaşıyor. Araç devri sırasında plakaya bağlı borçların yeni sahibin sorumluluğuna geçmesi, alıcıları mağdur ediyor. Mevcut uygulamanın değiştirilmemesi halinde mağduriyetler artmaya devam ediyor. Vatandaşlar, yasal düzenlemelerle bu sorunun giderilmesini talep ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi