Yılbaşına saatler kaldı. Yılbaşı bileti alan alana. İşin bir de dini boyutu var! Milli Piyango'dan çıkan parayı kullanmak haram mıdır, helal midir? Prof. Dr. İhsan Eliaçık, bu konuda ne düşünüyor? İhsan Eliaçık, düşüncelerini paylaştı!

Bu yıl büyük ikramiye tam bilete çıkması durumunda sahibine 400 bin lira kazandıracak. İstanbul Milli Piyango Bayileri Esnaf Odası Başkanı Ahmet Yazıcı, biletlerin yüzde 75’inin satıldığını açıklarken; 2024 yılına sayılı günler kala Milli Piyango’dan çıkacak paranın caiz olup olmadığı merak edilen konuların başında geliyor. İlahiyatçı Prof. Dr. İhsan Eliaçık, biletlerdeki yüksek talebe dikkat çekerek, “Vatandaşların yüzde 75'i bitmiş olan milli piyango biletlerine rağbet etme sebebi yaşadığımız ekonomik koşullardır. İnsanlar çok ağır bir pahalı dönem geçiriyor. Her şey ateş pahası… Türkiye'nin yüzde 65'i 11 bin 500 lira civarında olan asgari ücret sınırında yaşıyor. İnsanlar ev geçindiremiyor, kiralar yine ateş pahası... Böyle bir durumda insanların paraya ihtiyacı var. Belki oradan bize bir piyango çıkar diye umut için o tür şans oyunlarına yöneliyorlar” dedi. Milli Piyango biletinden gelecek paranın dini boyutuna işaret eden Eliaçık, “Bunlar emeksiz kazanç ve şans oyunları grubuna girdiği için haram olarak görülür. Kazanılmasında şansın, talihin etkili olduğu kazanç biçimleri emek verilmediği, alın teri dökülmediği ve hak edilmediği için tamamen şansa dayalı olarak kendisine piyango olarak çıktığı için caiz görülmez” diye konuştu.

İlahiyatçı Prof. Dr. İhsan Eliaçık, ELİPS HABER’e Milli Piyango’nun dini boyutunu anlattı. Vatandaşların Milli Piyango biletlerine yüksek talep göstermesinin nedenini içinde yaşanılan ekonomik koşullara bağlayan Eliaçık, “Vatandaşların yüzde 75'i bitmiş olan milli piyango biletlerine rağbet etme sebebi yaşadığımız ekonomik koşullardır. İnsanlar çok ağır bir pahalı dönem geçiriyor. Her şey ateş pahası… Türkiye'nin yüzde 65'i 11 bin 500 lira civarında olan asgari ücret sınırında yaşıyor. İnsanlar ev geçindiremiyor, kiralar yine ateş pahası... Böyle bir durumda insanların paraya ihtiyacı var. Belki oradan bize bir piyango çıkar diye umut için o tür şans oyunlarına yöneliyorlar. Bu kadar bileti günü gelmeden önce yüzde 75'ini bitirmiş oluyorlar” ifadelerini kullandı.

“PİYANGO CAİZ GÖRÜLMEZ"

Milli Piyango'dan gelen paraların dini boyutuna işaret eden Eliaçık, sözlerini şöyle tamamladı:

Fırat Kalkanı'nda 5 terörist etkisiz Fırat Kalkanı'nda 5 terörist etkisiz

“Bunlar emeksiz kazanç ve şans oyunları grubuna girdiği için haram olarak görülür. Kazanılmasında şansın, talihin etkili olduğu kazanç biçimleri emek verilmediği, alın teri dökülmediği ve hak edilmediği için tamamen şansa dayalı olarak kendisine piyango olarak çıktığı için caiz görülmez. İslamiyette helal kazanç yolları emek iledir. Kur'an'a göre kişiye emeğinden başka bir şey yoktur Necm Suresi 39. ayette böyle geçer.”

Necm Suresi 39. ayette “İnsan için yalnız kendi çalıştığının karşılığı vardır” denmektedir. 

(yenigiresun)