Denizlerde av sezonunun en kritik dönemlerinden biri başlıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan duyuruyla birlikte, su ürünleri kaynaklarını korumaya yönelik genel av yasağı 15 Nisan itibarıyla yürürlüğe girecek. Gırgır ve trol yöntemiyle faaliyet gösteren balıkçı gemilerini kapsayan uygulama, 31 Ağustos tarihine kadar devam edecek. Alınan kararın temel amacı, denizlerdeki biyolojik dengenin korunması ve gelecek sezonlar için daha sağlıklı bir üretim zemini oluşturulması olarak öne çıkıyor.
Her yıl belirli dönemlerde devreye alınan bu uygulama, özellikle endüstriyel ölçekte yapılan avcılığın üreme dönemlerine denk gelmesini önlemeyi hedefliyor. Böylece hem balık popülasyonunun yenilenmesine fırsat tanınıyor hem de deniz ekosisteminin üzerindeki baskının azaltılması amaçlanıyor. Bakanlığın açıklamasında, bilimsel veriler doğrultusunda hazırlanan düzenlemelerin sürdürülebilir balıkçılık açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı.
Gırgır ve trol avcılığına geçici ara verilecek
Yeni düzenlemeyle birlikte gırgır ve trol yöntemiyle avcılık yapan tekneler, yasak süresi boyunca denizlerde faaliyet gösteremeyecek. Ancak gerekli şartların sağlanması halinde bu teknelerin uluslararası sularda avlanma faaliyetlerini sürdürebileceği belirtildi. Bu ayrıntı, özellikle büyük ölçekli balıkçılık yapan işletmeler açısından dikkat çekici bir başlık olarak değerlendiriliyor.
Yasağın yalnızca genel avcılık faaliyetleriyle sınırlı olmadığı da açıklandı. Belirli türler için özel takvimler de devreye girecek. Buna göre kalkan balığında 15 Nisan ile 15 Haziran arasında yasak uygulanacak. Karides avcılığı ise uzatma ağları hariç olmak üzere 15 Nisan’dan 31 Ağustos’a kadar durdurulacak.
Bazı türlerde farklı tarihler uygulanacak
Akivades, kidonya, deniztarağı ve istiridye için yasak dönemi 15 Nisan-31 Ağustos olarak belirlenirken, lambuka, akya ve sarıkuyrukta bu süre 15 Nisan-15 Mayıs arasında geçerli olacak. Denizpatlıcanında 1 Mayıs-31 Ekim, ahtapotta 15 Nisan-31 Ekim, mavi yengeçte ise 1 Mayıs-30 Eylül tarihleri arasında av yasağı uygulanacak.
Bu takvim, deniz ürünleriyle çalışan işletmeler kadar balıkçılar ve satış noktaları için de önem taşıyor. Çünkü yasak kapsamındaki ürünlerin yalnızca avlanması değil, aynı zamanda satışı, taşınması ve işlenmesi de kısıtlama altına alınıyor.
Stok bildirimi zorunlu, küçük balıkçı muaf
Yasağın başlamasından önce avlanmış ürünleri elinde bulunduran işletmelerin, uygulamanın devreye girmesinden sonraki 24 saat içinde İl veya İlçe Müdürlüklerine başvurarak stok tespiti yaptırması gerekecek. Bu işlemi yapmayan işletmelerin ürün satışı ve ihracat işlemlerine izin verilmeyecek.
Öte yandan küçük ölçekli kıyı balıkçıları için mevcut düzenlemede istisna bulunuyor. Tebliğde belirtilen kurallara uyulması şartıyla, uzatma ağları ve çapari gibi geleneksel yöntemlerle avcılık yapan balıkçılar faaliyetlerini sürdürebilecek. Bakanlık ayrıca özellikle kıyı yoğunluğu yüksek bölgelerde denetimlerin sıklaştırılacağını duyurdu. Karaya çıkış noktaları, balıkçı barınakları, güzergâhlar ve satış alanlarında kontrollerin aralıksız sürmesi bekleniyor.





