2024 yılında başlatılan uygulama kapsamında, yıllık tüketimi 5 bin kWh’yi aşan haneler devlet desteğinden çıkarılmıştı. 2025’te ise bu uygulama 1,2 milyon haneyi doğrudan etkiledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2026 için elektrik tüketim sınırının yeniden belirleneceğini ve bu kararın ekim ayı sonuna kadar açıklanacağını ifade etti. Yeni sınır ile birlikte düşük tüketimli haneler devlet desteği almaya devam ederken, yüksek tüketim yapanlar farklı bir tarife kapsamına girecek.

Doğalgazda İl ve Aya Göre Kademeli Tarifeye Geçiş

Doğal gazda ise yeni sistem, şehir ve aylara göre kademeli tarife uygulamasını içeriyor. Örneğin, Ankara’da ortalama aylık tüketim 180 m³ olarak belirlenirken, Erzurum’da bu rakam 200 m³’ün üzerinde. Ortalama tüketimin %50’sinden fazlasını harcayan haneler destek kapsamı dışında kalacak. Ancak ihtiyaç sahibi aileler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurarak yeniden destekten yararlanabilecek.

Faturalara Zam Gelir mi?

Bayraktar, kış aylarında elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağı sorusuna yanıt verdi. 2026 yılı için beklenen enflasyon oranının dikkate alınacağını belirten Bakan, fiyatların buna göre şekilleneceğini söyledi. Böylece hem tüketiciler hem de devlet, enerji maliyetlerinde daha kontrollü bir yönetim sağlayabilecek.

Kademeli Fatura Nedir?

Elektrikte 1 Şubat 2025’ten itibaren uygulanan kademeli tarife, belli bir tüketim sınırının üzerindeki hanelerin devlet desteğini kaybetmesini öngörüyor. Bu sistem, düşük tüketimli haneleri korurken, yüksek tüketimli olanların daha yüksek bedel ödemesini sağlıyor. Elektrik Mühendisleri Odası’na göre, dört kişilik bir ailenin asgari aylık elektrik tüketimi 230 kWh civarında. Kalabalık ailelerde bu miktar daha da yükseliyor.

Kaynak: Haber Merkezi