İftarda hangi hatalar yapılmamalı? İftarda nelere dikkat edilmeli? Uzman doktor, iftarda dikkat edilmesi gereken şeyleri anlattı.  İşte sağlıklı bir şekilde oruç açma rehberi ve iftarda dikkat edilmesi gerekenler:

İftara küçük porsiyon ile başlayıp 15-20 dakika ara verdikten sonra ana yemeğe geçmek gerektiğini söyleyen İzmir Şehir Hastanesi’nden Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Gözde Derviş Hakim, “Açken sofraya oturup hızlı şekilde her şeye saldırdığımızda düşük olan kan şekerimiz bir anda yükselir” dedi. Hakim, “Bunun yerine yavaş yavaş yükselmesini ve insülin salınımımızın dengeli olmasını sağlamalıyız. İftarda su, hurma ya da zeytin ile oruç açıldıktan sonra bir kase çorba ya da hafif atıştırmalıkla devam etmeleri gerekir. 15-20 dakika dinlenmeden sonra ızgara et, tavuk, balık ya da haşlanmış gıdalar tüketebiliriz. Bunun yanı sıra tahıllardan ve liflerden zengin olarak bildiğimiz kuru fasulye gibi bakliyatlar tüketebiliriz. Beyaz pilav yerine bulgur pilavı ya da tahıllı makarnalar iftar sofrasında olabilir” diye konuştu.

TATLI İKİ SAAT SONRA TÜKETİLMELİ

Doç. Dr. Hakim, şerbetli ağır tatlılar yerine sütlü ya da liften zengin meyvelerin tüketilmesini önererek, şunları aktardı:

“Tatlıyı yemeğin hemen arkasından değil, aradan bir iki saat geçtikten sonra alırsak metabolizmamız bozulmaz. Sahura kadar uzun bir periyot var. Ara öğünü mutlaka ilave etmelerini istiyoruz. Ara öğünde ceviz, badem ya da üzüm tüketilebilir. Geçişi bu şekilde tamamlamalarını istiyoruz. Su, çok önemli. Çünkü bütün gün vücudumuz susuz kalıyor. Mutlaka 2-2,5 litre yani 10-14 bardak su tüketmelerini istiyoruz. Çay ve kahvenin vücuttan su attırıcı etkisi olduğu için mümkün mertebe az tüketmelerinde fayda var. Bunun yerine bitki çayı, ıhlamur, kuşburnu ile taze sıkılmış portakal suyu, meyve suyu gibi gıdaları tüketebilirler.”

Konya Selçuklu'da 'Paldır Güldür Şov' kaldığı yerden Konya Selçuklu'da 'Paldır Güldür Şov' kaldığı yerden

1675129

(karar)