Sözcü Gazetesi'nin haberine göre yaklaşık 600 bin kamu işçisinin 2025-2026 dönemine ilişkin mali ve sosyal haklarını belirleyen Kamu Çerçeve Protokolü kapsamında, uzun süredir devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde nihayet uzlaşma sağlandı. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in ilk 6 ay için yüzde 50, ikinci 6 ay için ise yüzde 25 zam talebiyle masaya oturduğu süreçte, taraflar yüzde 24 zamma razı oldu.
İlk Teklif Haziran'da Geldi, Anlaşma Ağustos’ta Sağlandı
Sendikaların yıl başında taleplerini ilettiği görüşmelerde, hükümet kanadından ilk teklif haziran ayının ortalarında geldi. Müzakereler sonucunda, kamu işçilerine 2025 yılı için ilk 6 ayda yüzde 24, ikinci 6 ayda ise brüt çıplak ücretlere yüzde 11 oranında zam yapılması kararlaştırıldı.
2026 yılı içinse ilk 6 ayda yüzde 10, ikinci 6 ayda yüzde 6 zam öngörüldü. Ayrıca söz konusu dönemlerde enflasyonun tahminlerin üzerine çıkması durumunda enflasyon farkı da maaşlara yansıtılacak.
İmza Töreni Bakanlıkta Yapıldı
Anlaşmaya varılmasının ardından, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetlerinin katılımıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda Kamu Çerçeve Protokolü İmza Töreni düzenlendi. Taraflar burada resmi olarak el sıkıştı.
Aziz Çelik: "Mehmet Şimşek ve hükümetin istediği oldu"
Toplu sözleşme ile ilgili eleştirilerini sosyal medya üzerinden paylaşan çalışma yaşamı uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, yapılan anlaşmanın işçilerin taleplerinden oldukça uzak olduğunu vurguladı. Çelik, "Mehmet Şimşek ve hükümetin istediği oldu" diyerek sendikalara eleştiride bulundu.
Görüşmeler boyunca yaşanan süreci grafikle özetleyen Çelik, sendikaların talep ettiği oranlarla kabul edilen zamlar arasındaki büyük farkı net bir şekilde ortaya koydu.
“Taleplerin Yüzde 30'u Bile Karşılanmadı”
Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
"KÇP'de teklifler neydi sonuç ne oldu?
Bugün (2 Ağustos) imzalanması beklenen Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolünde (KÇP) Türk-İş ve Hak-İş ne istemişti şimdi neye imza atacaklar?
İŞTE TEKLİFLER VE GERÇEKLER!
Teklifler, varılan anlaşma ve tekliflerin gerçekleşme oranı...
Hükümetin oyalama ve çarpıtma taktikleri, grev yasaklama tehditleriyle ve konfederasyon yönetimlerinin eylemsizliği ve kayıtsızlığıyla gelinen nokta bu!!
'Yüzde 100 olmasa da yakın' dediler ama taleplerinin sadece yüzde 29-30'unu alabildiler!
KÇP'de son tahlilde Hükümetin ve Şimşek'in dediği oldu."