Cambridge Sözlüğü, halüsinasyonu yılın sözcüğü seçerken bile yapay zekâyı temel aldı. Yapay zekânın yanlış bilgileri sanki gerçekmiş gibi ikna edici bir şekilde dile getirmesi ve hatta bazen de zarar verici sonuçlara neden olan ifadeler üretmesi halüsinasyon sözcüğü ile ilişkilendirildi.

Aslında yapay zekâ alanındaki gelişmeler sadece bir yılla sınırlandırılamaz. Örneğin bu yıla damga vuranlar arasında zirvede yer alan ChatGPT, aslında 2022'de piyasaya sürülmüştü. Ancak bu yıl bilim insanlarından öğrencilere pek çok kesim bu yeni teknolojiyi kullanmaya başlayınca gündemden düşmesi de pek mümkün olmadı.

CHATGPT ZİRVEDE

Openaidepophotosjpg I Xl8 Cfo S0 U S R P3 F H7Fr2 C Q

OpenAI'nin ücretsiz sohbet botu hızla gelişti ve teknoloji liderlerinden sokaktaki ortalama insana kadar herkesi yakaladı. ChatGPT'nin baş döndürücü başarısı, rakiplerinin de hızla aksiyon almasına ve bu alanda çalışmalar üretmesini sağladı. Özellikle de Google, yapay zekâ alanında OpenAI ile kıyasıya bir mücadele içine girdi.

Şubat ayında, ChatGPT'nin halka açılmasından birkaç ay sonra Google, kendi yapay zekâ sohbet botu Bard'la karşılık verdi. Google ve OpenAI'nin mücadelesine bir gün sonra ise Microsoft, Bing Chat ile dahil oldu.

Ancak Bing Chat için işler pek de iyi gitmedi ve yalan söyleyerek, sahte gerçekler üreterek güvenilmez bir duruş sergiledi. 

GPT-4 SANSASYON YARATIYOR

Depophotos17902015Jpg G F J0 Mrq D0 Gjtb Jw Bqs9Kg

ChatGPT yayınlandığında GPT-3.5 adı verilen büyük bir dil modeli (LLM) tarafından destekleniyordu. Bu oldukça yetenekli bir sistemdi ancak yalnızca metin alabilmek gibi bazı sınırları vardı. Mart ayında ise halka açılan GPT-4 ile bunların çoğu değişti.

ChatGPT geliştiricisi OpenAI, yeni LLM'nin özellikle yaratıcılık ve görsellik açısından daha iyi olduğunu söyledi. Örneğin; GPT-4, görüntüleri girdi olarak kullanabilir ve ayrıca müzik, senaryo ve edebiyat gibi yaratıcı projelerde kullanıcılarla çalışabilir.

İNSANLARI KANDIRMAYA BAŞLIYOR

Papafrancis1Jpg L88 Yhh Et8 E Z L Eh8 Dw Osyw

Yapay zekânın gelişimi ilerledikçe ortaya çıkardığı metinler ve görseller de tartışma yaratmaya başladı. Özellikle de kandırma ve yanlış bilgilendirme gücü, 2023'ün başlarında yayınlanan büyük beyaz şişme ceketli Papa Francis fotoğrafıyla ortaya çıktı.

Alışılmadık görüntü, Pablo Xavier adlı bir kişi tarafından yapay zekâ sistemi Midjourney kullanılarak yaratılmıştı, ancak o kadar gerçekçiydi ki Chrissy Teigen gibi ünlüler de dahil olmak üzere sosyal medyada çok sayıda izleyici kolayca kandı. Böylece yapay zekâ görüntü oluşturucularının ne kadar ikna edici olabileceği ve insanları gerçek olmayan şeylere inandırabilme yetenekleri gözler önüne serilmiş oldu.

Yapay zeka tarafından oluşturulan görseller yıl boyunca giderek daha yaygın hale geldi, hatta Google arama sonuçlarında gerçek görsellerin önüne bile geçtiler.

TEKNOLOJİ LİDERLERİ ENDİŞELİ

Yapay zekâ sistemlerinin hızlı gelişimi, sadece kullanıcıların değil teknoloji liderlerinin de dikkatini çekti. Yapay zekânın, işlerini ellerinden alacaklarını düşünerek endişelenen kullanıcılara, bir de dünyanın önde gelen teknoloji liderlerinin yapay zekânın insanlık için en büyük tehdit olacağına dair uyarıları eklendi.

Mart 2023'te, ünlü teknoloji liderleri yapay zekânın risklerini değerlendirmek için zaman kazanmak amacıyla tüm yapay zekâ sistemlerinin eğitimlerini en az altı ay süreyle durdurulması çağrısında bulunuldu. 

Samsung'dan işletmeler için iklimlendirme sistemlerinde inovatif teknolojiler Samsung'dan işletmeler için iklimlendirme sistemlerinde inovatif teknolojiler

Mektup, Apple'ın kurucu ortağı Steve Wozniak ve Tesla patronu Elon Musk'tan pek çok araştırmacı ve akademisyen tarafından imzalandı. 

AKADEMİK DÜNYA CHATGPT'YE SAVAŞ AÇTI

Yapay zekâ her alanda kullanlırken öğrencilerin bu yeni botu kullanması kaçınılmazdı. Özellikle de üniversitede ödevlerini yaptırmak için ChatGPT'yi kullanmaları profesörlerin dikkatini çekti. Örneğin; Texas A&M Üniversitesi'nde de Dr. Jared Mumm, öğrencilerinin ChatGPT'den yararlandığını ortaya çıkarınca sınıfı terk etti.

HOLLYWOOD'UN YAPAY ZEKÂ İLE SINAVI

Depophotos16564956Jpg 3 Qz61 T J6R Uii G N Dk C K Xf E A

Yapay zekânın inanılmaz derecede yetenekli olduğu son derece açık, hatta belki de bu yüzden pek çok kişi bu yeni teknolojinin uzak olmayan bir gelecekte işlerini ellerinden alacağını düşünüyor.

Yeni bir rapor da gelişimi kontrol edilmezse yapay zekânın 300 milyona kadar işi yok edebileceğini iddia etti. Hatta Hollywood yazarları da stüdyo patronlarının sonunda kendileri yerine yapay zekâ ile çalışacaklarını ileri sürdü ki bu konuda pek de haksız sayılmazlar.

Amerika Yazarlar Birliği (WGA), mayıs ayında başlayıp eylül ayında sona eren ve neredeyse beş ay süren bir greve gitti. Grev sona erdiğinde Yazarlar Birliği, yapay zekânın senaryolar yazması için kullanılmayacağı, yazarların içeriğinin yapay zekâyı eğitmek için kullanılamayacağı gibi hükümler içeren bir anlşmaya vardılar.

Hollywood grevinin ses getirmesinin bir diğer nedeni yazarlarla beraber oyuncuların da greve gitmesi oldu. Grevin nedenleri arasında yine yapay zekâ da yer alıyordu. Oyuncular, gelecekte kendilerinin sadece fotoğrafları ve kısa video çekimleri kullanılarak yapay zekâ sayesinde saatler süren çekimlerin onlarsız tamamlanabileceğini, bunun da kazançlarını ciddi anlamda etkileyeceğini belirttiler. 

Yapay zekânın, işlerini ellerinden almasından endişe eden çok fazla meslek grubu olsa da bu duruma karşı tavır koyan ve insan yeteneğini, yaratıcılığını hatırlatarak aksiyona geçen yazarlar ve oyuncular oldu.

YAPAY ZEKÂ ŞİRKETİNDE DEPREM

OpenAI'nin CEO'su Sam Altman, ChatGPT'nin popüler hale gelmesiyle beraber adeta yapay zekâ endüstrisinin en görünür yüzü oldu. Ancak kasım ayında bir gün OpenAI'den kovulunca tüm dünya şoke oldu.

Altman'ın görevden alınmasını kısa süre içerisinde istifalar, tehditler, çalışanlar ve yönetim arasında restleşmeler takip etti ve Altman yeniden şirkete döndü.

(sözcü)