Türkiye genelinde organize suç örgütlerine yönelik yürütülen geniş çaplı operasyonlarda önemli bir başarıya imza atıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Jandarma ekiplerinin 16 ilde eş zamanlı gerçekleştirdiği operasyonlarda 16 farklı organize suç çetesine darbe vuruldu ve toplam 198 şüpheli yakalandı.
Operasyonlarda şüphelilere ait banka hesaplarında yapılan incelemelerde yaklaşık 3,5 milyar liralık şüpheli para hareketi tespit edildi. Soruşturma kapsamında 75 kişi hakkında adli kontrol kararı uygulanırken, diğer şüphelilerle ilgili işlemlerin sürdüğü bildirildi.
Jandarma ve Savcılıklardan Koordineli Operasyon

İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre operasyonlar, Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ile Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlıkları ve Cumhuriyet Başsavcılıklarının koordinasyonunda yürütüldü.
Uzun süredir teknik ve fiziki takip altında bulunan suç yapılanmalarına yönelik gerçekleştirilen baskınlar, Türkiye’nin farklı bölgelerinde eş zamanlı olarak hayata geçirildi. Operasyonun, organize suçla mücadelede son dönemin en kapsamlı çalışmaları arasında yer aldığı belirtildi.
Dolandırıcılıktan Yasa Dışı Bahse Uzanan Suç Ağı

Yakalanan şüphelilerin işlediği suçların oldukça geniş bir yelpazeye yayıldığı ortaya çıktı. Yapılan tespitlere göre çetelerin;
- Erzurum, Sakarya, Aydın, Kayseri ve Giresun’da sosyal medya üzerinden “yatırım danışmanlığı” adı altında vatandaşları dolandırdığı,
- Adana ve Muğla’da işletmeleri tehdit ve baskıyla haraca bağlamaya çalıştığı,
- Kahramanmaraş, Ağrı ve Tekirdağ’da uyuşturucu ticaretini organize şekilde yürüttüğü,
- Sinop’ta internet üzerinden yasa dışı bahis oynattığı ve para transferlerine aracılık ettiği,
- Tunceli’de resmi belgede sahtecilik suçuna karıştığı,
- Manisa’da silah kaçakçılığı yaptığı,
- Balıkesir, Eskişehir ve Bitlis’te ise yüksek faizle tefecilik faaliyetleri yürüttüğü belirlendi.
Bu suç ağının farklı illerde eş zamanlı faaliyet göstererek hem ekonomik hem de toplumsal açıdan ciddi risk oluşturduğu ifade edildi.
Milyarlarca Liralık Mal Varlığına El Konuldu
Soruşturma kapsamında şüphelilere ait mal varlıklarına da el konuldu. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada; 24 taşınmaz, 16 taşınır mal varlığı ve 1060 banka hesabının dondurulduğu bildirildi. Bu adımın, suçtan elde edilen gelirlerin sisteme yeniden sokulmasının önüne geçmeyi hedeflediği vurgulandı.
Soruşturma Genişleyerek Devam Ediyor
Savcılıklar tarafından yürütülen soruşturmanın çok yönlü olarak devam ettiği, yeni gözaltı ve tespitlerin olabileceği aktarıldı. Güvenlik güçlerinin, organize suç örgütlerinin finansal ağlarını çözmeye yönelik çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.
Türkiye genelinde gerçekleştirilen bu büyük operasyon, organize suçla mücadelede devletin kararlı tutumunu bir kez daha ortaya koyarken, kamuoyunda da geniş yankı uyandırdı.





